https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnane-mohou-zdarma-ziskat-komposter-mesto-jich-vyda-3000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brňané mohou zdarma získat kompostér, město jich vydá 3000

14.2.2020 00:07 | BRNO (ČTK)
Brno umožní lidem získat na svou zahradu zdarma kompostér, celkem má připraveno 3000 kusů. / Ilustrační foto
Brno umožní lidem získat na svou zahradu zdarma kompostér, celkem má připraveno 3000 kusů. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Brno umožní lidem získat na svou zahradu zdarma kompostér, celkem má připraveno 3000 kusů. Ostatní jihomoravská města sice podporují třídění bioodpadu, domácí kompostování už ale méně. V minulosti kompostéry rozdával kromě Brna také Hodonín a Břeclav, ostatní okresní města to zatím neplánují. Vyplývá to z ankety ČTK mezi radnicemi.
 

Kompostéry města pořídila nejčastěji za dotace, následně je lidem zapůjčila na zkušební dobu.

"Město Břeclav získalo na pořízení kompostérů v roce 2013 dotaci, celkem jsme pořídili 760 kompostérů o objemu 400, 700 a 900 litrů. Se zájemci byla uzavřena smlouva o výpůjčce na dobu pěti let, potom přešly do vlastnictví žadatele. V průběhu této doby proběhly také monitorovací zprávy, kdy se při kontrole na místě zjišťovalo, jak je s kompostérem nakládáno, jak moc je využíván a také jaká je spokojenost uživatelů," řekla mluvčí radnice Jana Pelcová. I letos chce Břeclav požádat o dotaci na kompostéry, zájem ze strany obyvatel plánuje zjistit pomocí ankety.

V minulosti kompostéry rozdával také Hodonín. "Před více než pěti lety město zapůjčovalo zahrádkářům kompostéry pořízené s dotačními prostředky. V současné době město zapůjčuje popelnice na bio odpad," řekl tiskový mluvčí města Josef Horníček.

Nejvíce kompostérů se dosud rozdalo v Brně. "Město podporuje domácí kompostování, a to formou distribuce dotovaných kompostérů nebo bezplatné zápůjčky, kdy po určité době kompostér přechází do vlastnictví občana," řekla Radka Loukotová z tiskového střediska magistrátu. Od roku 2012 Brno rozdalo nebo za dotovanou cenu prodalo lidem 3990 kompostérů, které nakoupilo za zhruba 3,5 milionu korun. "Letos městská společnost SAKO Brno ve spolupráci s magistrátem poskytne formou zápůjčky zdarma dalších 3000 kompostérů. Zahájení distribuce se předpokládá začátkem března," dodala Loukotová.

Naopak ve Vyškově, Znojmě a Blansku město lidem kompostéry nikdy neposkytovalo, všude ale obyvatelům nabízí popelnice na bioodpad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist