Brněnští vědci zkoumají možnosti úspěšného pěstování stromu mongongo v Zambii
Společnost, kterou pomohla založit, vykupuje semena od místních žen, které je sbírají pro domácí spotřebu, a zpracovává na kosmetický olej a olej na vaření. Ten poté míří do místních obchodů, hotelů a wellness center. Snahou je v budoucnu i vývoz do zahraničí a také zpracovávání semen baobabu a maruly.
Vědci v laboratořích testují klíčivost semen. Navrhli dvě verze předosevní přípravy. "V první metodě budeme semena skladovat tři měsíce při konstantní teplotě čtyři stupně Celsia. Po tomto chladném období uděláme test klíčivosti. Při použití druhé metody budeme sledovat účinek fytohormonu etylénu. Rajčata, banány nebo mango při dozrávání produkují etylén a když se skladují spolu se semeny v plastových sáčcích, uvolněný etylén by měl mít vliv na jejich klíčivost. Jednu část semen tedy ošetříme vodným roztokem Ethrelu a druhou část semen uložíme po zvolenou dobu v plastových sáčcích spolu s banány a mangem," popsal Lukáš Karas z Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie.
Místní sbírají ořechy podle archeologických nálezů už několik tisíc let. Strom roste i v okolních zemích v místech, kde se průměrná roční teplota pohybuje přes 20 stupňů, maxima přesahují často třicítku a panuje zde suché klima. V Zambii roste strom výhradně na hlubokých písčitých půdách okrajových částí pouště Kalahari.
reklama