https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-chce-vyhlaskou-regulovat-svetelny-smog-ktery-dle-nej-skodi-zdravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno chce vyhláškou regulovat světelný smog, který dle něj škodí zdraví

28.5.2021 00:55 | BRNO (ČTK)
"Naše hypotéza byla, že zdroje mimo veřejného osvětlení tvoří asi 30 procent světelného smogu. K našemu překvapení je však jejich podíl více než jedna polovina.," uvedl Marciniszyn.
"Naše hypotéza byla, že zdroje mimo veřejného osvětlení tvoří asi 30 procent světelného smogu. K našemu překvapení je však jejich podíl více než jedna polovina.," uvedl Marciniszyn.
Licence | Volné dílo (public domain)
Více než polovinu světelného smogu v Brně tvoří zdroje mimo veřejné osvětlení. Vyplývá to z průzkumu, který v noci při zhasnutí veřejného osvětlení provedly Technické sítě Brno ve spolupráci s městem, Vysokým učením technickým a hvězdárnou. Předseda představenstva podniku Michal Marciniszyn ČTK řekl, že mezi tyto zdroje patří například průmyslové podniky, osvětlená parkoviště a obchodní domy, reklamní banery nebo byty. Podle něj má světelný smog negativní vliv na přírodu i zdraví lidí. Město by ho proto chtělo regulovat vyhláškou.
 

Marciniszyn uvedl, že čím více je v noci světla, tím více to škodí přírodě i člověku. "Není to jen o intenzitě, ale i o podílu modré složky, která má dopad na úhyn hmyzu, opadání stromů, ale i na tvorbu melatoninu u člověka, který pak nemůže spát," řek Marciniszyn.

Podle něj se uvažuje o světelném generelu nebo vyhlášce, která by měla být návodem, jakým způsobem osvětlovat soukromé podniky a jak osvětlení regulovat.

Průzkum se uskutečnil v dubnu. "Naše hypotéza byla, že zdroje mimo veřejného osvětlení tvoří asi 30 procent světelného smogu. K našemu překvapení je však jejich podíl více než jedna polovina. Vše proběhlo hladce a my jsme získali cenné informace o nočním Brně," uvedl Marciniszyn.

Technické sítě města Brna v noci vypnuly více než 40 000 lamp veřejného osvětlení. Následné snímkování ze země i pomocí letounu poskytlo data o světelném smogu v Brně. Výsledkem této práce se staly desítky specializovaných snímků, které ukazují zdroje a distribuci nočního světla ve městě. Lidé si je mohou prohlédnout na webu.

"Občané si mohou výsledky naší práce prohlédnout na interaktivní mapě, která vznikla v rámci projektu Připrav Brno. Díky získaným datům jsme schopni určit, které městské oblasti budou potřebovat změnit režim nočního osvětlení. Útlum nočního svitu způsobený pouličními lampami sníží nejen světelný smog, ale i náklady na energie a s tím spojené emise CO2,” řekl zastupitel Brna Ondřej Kotas (Piráti).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist