https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-da-20-milionu-na-vymenu-aeracnich-vezi-na-brnenske-prehrade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno dá 20 milionů na výměnu aeračních věží na Brněnské přehradě

11.1.2023 00:22 | BRNO (ČTK)
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Brněnská přehrada, též vodní nádrž Brno, byla dříve nazývána Kníničská přehrada podle zatopené obce Kníničky. Rozkládá na řece Svratce asi 8 km severozápadně od středu města Brna na území Bystrce a Kníniček.
Licence | Volné dílo (public domain)
Brno chce dát 20 milionů korun na postupnou náhradu pěti aeračních věží na Brněnské přehradě za destratifikační, neboli promíchávací. Cílem je zlepšit vodu v přehradě a udržet ji, aby se v ní dalo koupat, řekl primátorčin náměstek Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Kromě výměny pěti věží přibude šestá. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře tak bude na přehradě 21 věží.
 

Na přehradě je nyní 20 věží, z toho je pět aeračních a 15 promíchávacích. "Nahrazeno bude pět aeračních věží destratifikačními a jedna věž přibude nově. Promíchávání vodního sloupce se ukazuje jako efektivnější opatření, které zabraňuje vrstvení teplot vody, a tím snižuje předpoklad výskytu sinic," uvedl Chmelař.

Bez promíchání vodního sloupce bývá podle něj u dna voda velmi chladná a u hladiny naopak nejteplejší. Běžný rozdíl teploty mezi hladinou a dnem bývá až deset stupňů Celsia, při používání destratifikačního systému tento rozdíl klesá na hodnoty kolem dvou až tří stupňů.

V přehradě byla v minulosti špatná voda. Po jejím vyčištění za stovky milionů korun se v ní od roku 2010 dá koupat. V roce 2018 ale kvůli špatné kvalitě museli hygienici opět zakázat koupání, poté se opět kvalita zlepšila. Každé léto pak hygienici i Povodí Moravy kvalitu vody sledují. Čím je větší teplo, tím horší kvalita vody je. "Pokud chceme přehradu, kde by se v ní dalo koupat, nemáme jinou možnost," poznamenal k výměnám věží Suchý.

Podle něj má město smlouvu s Povodím Moravy i Jihomoravským krajem, který by měl na věc také přispět.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist