https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-da-lidem-20-milionu-na-zelene-strechy-a-zachytavani-deste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno dá lidem 20 milionů na zelené střechy a zachytávání deště

25.4.2019 00:09 | BRNO (ČTK)
Brno rozdělí lidem 20 milionů korun na zelené střechy a zachytávání dešťové vody. / Ilustrační foto
Brno rozdělí lidem 20 milionů korun na zelené střechy a zachytávání dešťové vody. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brno rozdělí lidem 20 milionů korun na zelené střechy a zachytávání dešťové vody. Zájemci mohou podávat žádosti od 1. června do 30. listopadu, řekl včera novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Nádoby na zachytávání vody slouží spíš pro majitele rodinných domů. O peníze na zelené střechy mohou žádat kromě fyzických i právnické osoby vlastnící například nákupní střediska, ale také městské části pro školy nebo nižší bytové domy. Podle Hladíka mají dotace pomoct k ochlazení města, které je v létě velmi rozpálené.
 

Radní včera schválili dva nové dotační programy, a to na podporu vytváření zelených střech a na podporu využití srážkové vody. Letošní novinkou je elektronické podávání žádostí. "Jsme první město v České republice, které se k tomuto kroku odhodlalo. Pokud bude žadatel úspěšný, na realizaci bude mít 18 měsíců," uvedl Hladík.

Zájemci o vybudování zelených střech mohou získat i 10.000 korun na odborný posudek spojený s uskutečněním záměru. Výše dotace na samotnou střechu se pak bude odvíjet od toho, zda bude žádat fyzická, nebo právnická osoba, ale také od typu zelené střechy, kam patří například rozchodníkový koberec, sazenice nebo ostatní traviny. Podpora se bude pohybovat v rozmezí od 900 korun do 1400 korun na metr čtvereční. Dotace se zaměřují spíš na rodinné domy nebo nižší bytové domy, školy nebo nákupní centra.

Na rodinné domy je cílena podpora zachytávání dešťové vody. Podle Hladíka mají lidé možnost čerpat polovinu peněz ze Státního fondu životního prostředí a další podporu jim k tomu nabízí město. Smyslem je využívat vodu zachycenou v nádobách například na zálivku zahrady nebo splachování WC.

Opatření mají vést k ochlazování města, úspoře vody a také ke snížení emisí oxidu uhličitého. Podle Hladíka totiž mohou zelené střechy sloužit podobně jako zateplení, čímž se pak sníží náklady na vytápění.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist