https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-da-pres-60-milionu-na-ekologicke-dotacni-programy-parky-i-vyuziti-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno dá přes 60 milionů na ekologické dotační programy, parky i využití vody

13.1.2023 00:22 | BRNO (ČTK)
Brno pro letošní rok vyčlenilo více než 60 milionů na ekologické dotační programy, nové parky i využití artéských vod a další, řekl primátorčin náměstek Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).
 

Zhruba 25 milionů je určeno pro dotační programy na vytváření zelených střech, využití srážkové vody, na podporu ekologických projektů nebo na oživení zeleně ve vnitroblocích a u nábřeží řek. Dalších 10 milionů bude na využití artéských vod za účelem nouzového zásobování obyvatel pitnou vodou pro případ krize. "Pro lidovce je dlouhodobou prioritou zajistit energetickou soběstačnost Brna. V současné době se ukazuje nesmírná důležitost vlastních zdrojů, ať už v případě pitné vody, nebo energetické soběstačnosti," uvedl Suchý.

Dodal, že proto je i v programu zelených střech zakotvena možnost kombinace s fotovoltaickými panely. Brno má dále v plánu mít šest vrtů artéských vod pro krizové zásobování vodou. Vhodná místa jsou v Kníničkách, v Brněnských Ivanovicích u Makra, v areálu CTP v bývalé Škrobárně, na Šujanově náměstí, v areálu Tepláren Brno a na Žabovřeských loukách. Podle Suchého by se za peníze mohla začít projektovat plnicí stanice. Artéská voda je podzemní voda mezi dvěma nepropustnými vrstvami, které mají zakřivený tvar. Když se artéská voda narazí vrtem nebo studnou, samovolně vyvěrá a nemusí se čerpat.

Kromě dotací a peněz patří mezi další položky rekonstrukce prostoru před obřadní síní na pohřebišti v Židenicích, což vyjde na šest milionů, i opatření na Brněnské přehradě za 20 milionů. Mezi drobnějšími projekty je třeba zpřístupnění řeky Svratky rekreačními a pobytovými schody na Žabovřeských loukách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist