https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-planuje-zavedeni-plosneho-sberu-bioodpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno plánuje zavedení plošného sběru bioodpadu

9.11.2020 13:24 | BRNO (ČTK)
Bioodpad bude následně využit v plánované bioplynové stanici, která se v Brně teprve začne stavět.
Bioodpad bude následně využit v plánované bioplynové stanici, která se v Brně teprve začne stavět.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brno plánuje zavedení plošného sběru bioodpadu, na jaře 2021 po městě v první etapě rozmístí 1000 sběrných nádob. Určeny budou především pro kuchyňský bioodpad. Na tiskové on-line konferenci to dnes uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Brno jako jedno z mála měst systematicky bioodpad dosud nesváží.
 

"Pro sběr bioodpadu vždy sloužila poměrně hustá síť 38 sběrných středisek odpadů, případně v některých městských částech mobilním sběr velkoobjemovými kontejnery ve vegetační sezoně. Nyní chceme po celém městě v první fázi rozmístit 1000 hnědých nádob o objemu 240 litrů," uvedl Hladík.

Město začíná oslovovat městské části se žádostí o upřesnění stanovišť, kam konkrétně chtějí nové nádoby na bioodpad umístit. Využita k tomu mají být takzvaná sběrná hnízda, tedy místa, kde už stojí kontejnery pro třídění například plastů či papíru. Těchto "hnízd" je po Brně asi 1400.

Bioodpad bude následně využit v plánované bioplynové stanici, která se v Brně teprve začne stavět. Pokud se sběr bioodpadu bude dařit, Brno počítá s tím, že se síť kontejnerů rozšíří.

Pilotně sběr bioodpadu v Brně už několik let funguje v Masarykově čtvrti, kde je v rodinných domech rozmístěno zhruba 400 sběrných nádob. Hladík uvedl, že jen za loňský rok v nich lidé vytřídili 138 tun bioodpadu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist