https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-se-chce-lepe-starat-o-zelen-chce-se-branit-suchu-a-prasnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno se chce lépe starat o zeleň, chce se bránit suchu a prašnosti

14.5.2019 06:12 | BRNO (ČTK)
Brno se chce lépe starat o zeleň, a proto uspořádá pro městské části a jimi najímané firmy odborný seminář s praktickými ukázkami. / Ilustrační foto
Brno se chce lépe starat o zeleň, a proto uspořádá pro městské části a jimi najímané firmy odborný seminář s praktickými ukázkami. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Brno se chce lépe starat o zeleň, a proto uspořádá pro městské části a jimi najímané firmy odborný seminář s praktickými ukázkami. Lepší péče by měla omezit usychání trávníků a snížit prašnost. Novinářům to včera řekl náměstek primátorky zodpovědný za životní prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj má město několik pravidel pro kosení zeleně, avšak ne vždy se tato pravidla dodržují. Brno letos nově dává městským částem 10 milionů korun na údržbu trávníků mezi chodníky a silnicí.
 

V Brně platí už dva roky pravidla, že se nesmí kosit tráva při teplotách nad 25 stupňů, že je doporučená výška trávníku mezi šesti až deseti centimetry, že je potřeba technologie přizpůsobovat klimatickým podmínkám a podobně. "Dostali jsme ale podněty od občanů a sám jsem byl i rozzlobený, jak vypadaly trávníky třeba vloni. Byly to takové polopouště a celé hnědé," uvedl Hladík.

Podle něj je v rozporu s pravidly, když se například trávník v červnu zkrátí na dva centimetry. "Když pak celý červenec a srpen nezaprší, trávník uschne, je tam jen suchý drn, a tím se zvýší míra prašnosti," uvedl Hladík.

Brno má 29 městských částí. V letošním roce jim město dává celkem 1,75 miliardy korun, což je podle Hladíka o 215 milionů korun více než v loňském roce. Peníze se rozdělují podle počtu obyvatel, počtu žáků škol, podle délky silnic a chodníků, velikosti ploch zeleně a také podle výměry katastru dané městské části. "Ze všech peněz jsou 1,3 miliardy neúčelové dotace, které mohou městské části investovat podle svých priorit, mimo jiné do údržby zeleně. Město také letos poprvé poskytlo dotaci 10,5 milionu korun na údržbu silniční zeleně, která je nově svěřena městským částem," řekl Hladík. Dodal, že je nutné, aby správci zeleně dodržovali schválenou koncepci a přizpůsobovali technologie kosení klimatickým podmínkám.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist