https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-se-pripravuje-na-prestavbu-zeleznicniho-uzlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno se připravuje na přestavbu železničního uzlu

4.5.2004 20:04 | BRNO (ČIA)
Celkově jednu miliardu korun má do roku 2006 vynaložit město Brno na přípravné a realizační práce spojené s přestavbou železničního uzlu (ŽUB). Pokud finance vyčerpá, otevře si možnost žádat pro léta 2007 až 2013 o další prostředky z evropských fondů. ČIA o tom dnes informoval náměstek primátora Richard Svoboda.
 

Financování přestavby ŽUB je podle Svobody vysoko nad možnostmi města. Bude proto žádat finanční prostředky i ze státního rozpočtu a z Fondu dopravní infrastruktury. S návrhem etap výstavby nového osobního nádraží zhruba 700 metrů jižněji od stávajícího hlavního nádraží Českých drah vyslovila souhlas česká vláda počátkem května 2002. Tehdy s vyčíslením nákladů na přestavbu uzlu ve výši 21 miliard korun. Ozývají se však i hlasy ponechat přetížené a technicky dožívající osobní nádraží ve stávající poloze.

Přestavba uzlu s dobrou dostupností podmiňuje využití unikátní polohy Brna v síti evropské infrastruktury, rozvoj podnikání, pokles nezaměstnanosti, růst společenské prestiže města i umístění významných institucí v Brně a na jižní Moravě. Brno nyní začalo v té souvislosti koncipovat změny svého územního plánu. Schválit jej má nejpozději v srpnu 2005. Přestavba uzlu by měla být dokončena v roce 2015.

Snahy o přestavbu ŽUB trvají již dlouho. Teprve však současný vstup ČR do Evropské unie a evropské globalizační trendy vytvářejí podmínky pro realizaci záměru. Městu Brnu umožní zejména dotvoření urbanistické podoby, rozvoj zanedbaného území na jih od centra a systémové vyřešení MHD s regionální vazbou. Pro lepší informovanost veřejnosti město otevře v průběhu května informační kancelář na hlavním nádraží ČD.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist