https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-nepraktikuje-vysetreni-ktera-pozaduje-po-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel nepraktikuje vyšetření, která požaduje po ČR

11.5.2001 12:52 | PRAHA (ČIA)
Při manipulaci se zvěří určenou pro export do zemí Evropské unie (EU) požadují inspektoři EU po České republice veterinární vyšetření, která v praxi sami členské státy Unie neuplatňují. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben na základě poznatků pracovníků odboru hygieny SVS, kteří se o tom přesvědčili při nedávné návštěvě některých zemí EU.
 

"Inspektoři Evropské komise požadovali, aby tělo zvěře spolu s poživatelnými vnitřními orgány srstnaté spárkaté zvěře (tzv. "lovecké právo") bylo předloženo k veterinárnímu vyšetření ve zvěřinových závodech schválených pro export do zemí EU. Tedy přepravu uloveného kusu spolu s loveckým právem do exportních závodů. Naše stanovisko však bylo, aby veterinární inspektor vyšetřil ulovený kus celý, tj. spolu s loveckým právem na sběrném místě zvěřiny, schváleném příslušnou okresní veterinární správou, a poté bylo tělo zvěře dopraveno do závodu pro export zvěřiny do zemí EU již bez těchto orgánů. Výsledek tohoto vyšetření a posouzení zvěřiny je vyjádřeno na veterinárním osvědčení, které tělo zvěře doprovází do zvěřinového závodu. Podmínkou však zůstává, v souladu s legislativou EU, že ulovená zvěř musí být dopravena do sběrného místa nebo přímo do závodu na zpracování zvěře (v tomto případě spolu s loveckým právem) do 12 hodin po ulovení," popsal situaci Duben.

S praxí v některých zemích EU se měli příležitost podle Dubna seznámit pracovníci SVS Jiří Drápal a Eduard Slanec. "Ti navštívili Německo a Rakousko a přesvědčili se, že zde není praktikováno to, co po nás požadovali inspektoři EU," zdůraznil Duben.

SVS se podle jeho slov v Bruselu opakovaně dotazovala, jakým způsobem postupovat, do dneška ale nedostala odpověď. Ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský přitom o našem způsobu veterinárního dozoru nad zdravotní nezávadností zvěřiny hovořil v Bruselu minulý měsíc s ředitelem úřadu pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise Robertem Colemanem. "Zatímco příslušní úředníci v Bruselu nedokázali nalézt odpověď od loňského srpna dodnes, bylo generálnímu řediteli Colemanovi okamžitě jasné, že je nesmysl, aby dva úřední veterináři posuzovali totéž. Coleman proto ujistil ústředního ředitele SVS o tom, že považuje za zbytečné, aby ulovené zvíře posuzoval jeden veterinář ve sběrném místě, a to samé vzápětí posuzoval druhý ve zvěřinovém závodě," konstatoval Duben.

SVS proto rozhodla, že ČR bude při veterinárním vyšetření zvěře i nadále postupovat dosavadním způsobem, který přes opakované dotazy v Bruselu nebyl zpochybněn. Rozhodnutí je přitom podle Dubna důležité z toho důvodu, že se blíží lovecká sezóna a je nutné zaujmout jasné stanovisko, podle kterého bude státní veterinární dozor fungovat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist