https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-vzkazuje-polsku-aby-naplnilo-rozsudek-ohledne-pralesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel vzkazuje Polsku, aby naplnilo rozsudek ohledně kácení v Bělověžském pralese

19.2.2021 02:33 | BRUSEL (ČTK)
Plán zvýšit objem těžby v Bělověžském pralese byl jedním z prvních sporných rozhodnutí, jaké vláda národně-konzervativního Práva a spravedlnosti udělala krátce po nástupu k moci v roce 2015.
Plán zvýšit objem těžby v Bělověžském pralese byl jedním z prvních sporných rozhodnutí, jaké vláda národně-konzervativního Práva a spravedlnosti udělala krátce po nástupu k moci v roce 2015.
Evropská komise vyzvala Polsko, aby se řídilo tři roky starým rozsudkem Soudního dvora EU (ECJ), který omezil možnost těžby dřeva v ekologicky cenném Bělověžském pralese. Unijní exekutiva o tom informuje na svých internetových stránkách a varuje před peněžitými tresty, pokud Varšava nebude rozsudek dodržovat.
 

V rozsudku z dubna ECJ rozhodl, že Polsko v důsledku těžby dřeva ve velkém rozsahu porušilo unijní předpisy týkající se ochrany přírody. Bělověžský prales ležící na polském a běloruském území je zapsán na seznam dědictví UNESCO a jde o lokalitu patřící do sítě Natura 2000.

Agentura Reuters uvádí, že Polsko těžbu dřeva ve velkém v pralese zastavilo ve snaze zmínit napětí, jež kvůli tomu zavládlo ve vztazích s Bruselem. Ekologové nicméně upozorňují, že místní lesní správy pracují na plánech s cílech zvýšit množství pokácených stromů v některých částech chráněného území.

"Polsko stále plně rozsudek nesplnilo," uvedla EK. Dodala, že polské úřady nezrušily pět let starou přílohu k plánu lesního hospodářství pro roky 2012 až 2021, na základě kterého se množství vytěženého dřeva může až ztrojnásobit.

Pokud Polsko do dvou měsíců nepodnikne kroky, které povedou k nápravě, může se Evropská komise znovu obrátit na soud a navrhnout mu, aby uložil finanční sankce.

Polské úřady se k výtkám ze strany Bruselu zatím nevyjádřily, uvádí Reuters.

Plán zvýšit objem těžby v Bělověžském pralese byl jedním z prvních sporných rozhodnutí, jaké vláda národně-konzervativního Práva a spravedlnosti udělala krátce po nástupu k moci v roce 2015. Tehdejší ministr životního prostředí Jan Szyszko tvrdil, že v pralese je nutné kácet kvůli jeho napadení kůrovcem. Ekologové ovšem bili na poplach, že těžba lesa na tomto cenném území způsobí nenapravitelné škody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist