https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bruselska-akreditace-ceske-agentury-sapard-letos-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bruselská akreditace české agentury SAPARD letos nebude

29.11.2001 17:09 | HRUBÁ SKÁLA (ČIA)
Teprve 10. prosince přijedou do ČR inspektoři Evropské unie, aby prověřili národní akreditace platební agentury SAPARD, která bude administrovat finanční zdroje z Bruselu do naší země. Na dnešní tiskové konferenci k programu SAPARD na zámku Hrubá Skála na Turnovsku o tom informoval generální ředitel agentury SAPARD Petr Buchal.
 

"Vypadá to, že do konce letošního roku tedy akreditace SAPARD agentury v Bruselu neproběhne," konstatoval Buchal. Z toho důvodu se podle jeho slov "nedá stoprocentně říci, kdy se programy SAPARD v ČR skutečně rozběhnou. Snažíme se o urychlení akreditace agentury všemi diplomatickými prostředky, osobně v této věci intervenoval i ministr zemědělství Jan Fencl," uvedl Buchal.

Ředitel SAPARD agentury dnes také pro ČIA uvedl, že agentura vede intenzivní jednání s ministerstvem životního prostředí (MŽP) o stanovení závazného mechanismu, podle kterého bude ministerstvo povinno vyjádřit se k dopadům projektů SAPARD na životní prostředí. Podnikatelé totiž v minulosti několikrát poukazovali na skutečnost, že MŽP může v případě neexistence závazného mechanismu řadu projektů zbrzdit. "Metodika závaznosti vyjádření se připravuje," konstatoval Buchal.

Podle zástupce ředitele rozvojových programů ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jiřího Hladíka je v současné době v ČR zhruba 300 až 400 projektů, které splňují podmínky programů SAPARD. Jak pro ČIA potvrdil, jeho odhad vychází z nedávno ukončeného projektu MMR s názvem "Test 2", jehož smyslem bylo finančně podpořit dokončení modelových projektů a z něhož vyplynulo, že zhruba 180 projektů již podmínkám podpor SAPARD odpovídá.

Programy SAPARD jsou spolufinancovány Evropskou unií a jsou určeny především na ochranu životního prostředí a rozvoj venkova. Česká republika má na základě podepsané dohody nárok na zhruba 22,5 milionu eur ročně v letech 2000 až 2006. Finance z jednotlivých let jsou převoditelné, je tedy možné například v roce 2002 čerpat ušetřené peníze z let 2000 a 2001.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist