https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bude-v-cr-uhlikova-dan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bude v ČR uhlíková daň?

6.3.1998 14:50 | PRAHA (EkoList)
Česká republika se na konferenci OSN o klimatu v japonském Kjótu zavázala snížit do roku 2012 emise hlavních skleníkových plynů o 8 procent oproti úrovni roku 1990. V praxi to však znamená, že celkové emise těchto plynů mohou u nás vzrůst až o 15 procent. V současnosti je totiž zejména díky propadu průmyslové produkce a restrukturalizaci průmyslu úroveň emisí o celých 23 procent nižší než v roce 1990.
 

Splnění kjótského závazku tak pro nás zřejmě nebude žádným větším problémem. Podle prognóz Ministerstva životního prostředí by totiž množství emisí mohlo do roku 2010 dosáhnout úrovně roku 1990 pouze při velmi vysokém (a nepravděpodobném) ročním růstu ekonomiky o 5 procent a současné absenci jakýchkoli opatření proti znečišťování.

Ministerstvo považuje podle vyjádření vedoucí odboru pro styk s veřejností Rut Bízkové za reálné téměř dvojnásobné překročení kjótského závazku. Emise by tak do roku 2012 neměly vzrůst o více než 8 procent. Přispět by k tomu měla zejména liberalizace trhu s energií. Ministerstvo počítá ve svém programu úspor i se zavedením takzvané uhlíkové daně pro podniky i jednotlivce. Takový záměr však zatím nemá konkrétní oporu v legislativě či v oficiálních vládních dokumentech.


reklama

 
Jiří Neustupa

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist