https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bude-zakon-o-np-sumava-vysledkem-konsensu-nebo-politickeho-stretu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bude zákon o NP Šumava výsledkem konsensu nebo politického střetu?

31.5.2001 12:33 | PRAHA (EkoList)
Letitý spor mezi aktivisty a Správou Národního parku Šumava pokračuje další etapou. Obě strany sporu se vzájemně obviňují ve svých tiskových prohlášeních, předhánějí se ve vyjmenovávání vědeckých autorit, které stojí na jejich straně, mluví se o lžích, polopravdách i o ztrátě prestiže. Celý tento mediální humbuk má zřejmě na svědomí skutečnost, že v Poslanecké sněmovně se chystá projednávání poslaneckých návrhů zákona o Národním parku Šumava.
 

Podle lidoveckého poslance Libora Ambrozka se oba návrhy dostanou na konci června do prvního čtení. Právě Ambrozek je spoluautorem jednoho ze dvou návrhů, společně ještě s Miroslavem Máčem (ČSSD) a Vojtěchem Filipem (KSČM). Druhý návrh "má na svědomí" trojice Jiří Vlach (US), Tom Zajíček (ODS) a Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Ti ve svém návrhu prosazují - na rozdíl od "Ambrozkovy skupiny" - vynětí zastavěného a zastavitelného území obcí z národního parku jako řešení sporu obcí se správou parku. S tím nesouhlasí aktivisté z Hnutí DUHA, kteří ve svém prohlášení uvádějí, že vynětí z parku obcím neprospěje, protože by tak ztratily výhodu dotací z některých fondů EU i tuzemských zdrojů. Přišly by také o významnou ekonomickou výhodu, kterou národní park potenciálně představuje. Návrh poslanců Ambrozka, Filipa a Máčeho vynětí zastavěných a zastavitelných území obcí z parku nenařizuje, ale umožňuje jej těm obcím, které se pro to rozhodnou v místním referendu, a vyjmutá území obcí převádí do CHKO.

Oba návrhy shodně předpokládají zachování současné fragmentace prvních zón, což Hnutí DUHA vidí jako negativum. "Na takto malých fragmentech území není možné plnohodnotné zachování přírodního vývoje včetně působení jednotlivých druhů, smysl by to mělo na větších plochách," řekl dnes EkoListu Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA. To také kladně hodnotí návrh poslanců Vlacha, Zajíčka a Kalouska za nepřímou novelu zákona 114/92 Sb., která stanovuje ministerstvu životního prostředí povinnost vydat plány péče o národní parky formou vyhlášky. Tím by se plány péče staly závazným právním dokumentem pro správy parků i ostatní úřady. Hnutí DUHA přivítalo i zákaz hospodářských zásahů v prvních zónách parku, který obsahuje rovněž návrh "Vlachovy skupiny". "Ambrozkův" návrh povoluje zásahy proti škůdcům v prvních zónách. Podle Duhy jde o závažné odborné pochybení, neboť pojem "škůdce" je možné používat v hospodářském lese, ale v přirozeném ekosystému první zóny národního parku je nesmyslný.

Autoři druhého návrhu, Vlach, Zajíček a Kalousek, se v důvodové zprávě nepřímo vyslovili pro zmenšení rozlohy parku. Podle nich by redukce parku přinesla "mnohem efektivnější ochranu a kvalitnější péči o nejcennější části tohoto přírodně nesmírně vzácného území", jak uvedla ČTK. Redukci nevylučuje ani Libor Ambrozek. Ten ČTK řekl, že dílčí úpravy například tam, kde hranice půlí obec, považuje za možné. Jen se obává, aby prolomení dnešní hranice nevyvolalo vlnu požadavků na zmenšování parku. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart podporuje návrh "Ambrozkovy skupiny". Podle něj druhý návrh zmenšuje rozlohu parku a neodpovídá současné legislativě. Hnutí Duha ve svém prohlášení požaduje rozšíření NP Šumava o Královský hvozd.

DUHA pozitivně vnímá návrh "Ambrozkovy skupiny" v tom, že přiznává obcím náhradu za ušlou daň z nemovitosti - z lesních pozemků ve vlastnictví státu zařazených zákonem o lesích (289/95 Sb.) do kategorie lesů zvláštního určení, osvobozených z daňové povinnosti. Obce de facto vinou existence parku přicházely o příjem z této daně.

Hnutí DUHA zákon o NP Šumava vítá s tím, že jeho přijetí by měla předcházet shoda mezi obcemi, odborníky a státní správou ve věci způsobu ochrany a využití národního parku. Teprve potom by měla být dohodnutá pravidla zapracována do legislativy. Duha se navíc obává, že v parlamentu dojde namísto hledání konsensu k politickému střetu. Názor správy parku na oba návrhy zákona se dnes nepodařilo zjistit.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist