https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budova-d-krajskeho-sidla-v-liberci-dostane-fotovoltaickou-elektrarnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Budova D krajského sídla v Liberci dostane fotovoltaickou elektrárnu

24.3.2024 23:10 | LIBEREC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Fotovoltaickou elektrárnu dostane budova D v sousedství krajského sídla Liberci. Bývalá budova dílen VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) prošla před čtyřmi lety nákladnou rekonstrukcí a dnes v ní kromě jiného sídlí podnikatelský inkubátor Lipo.ink, na střeše teď bude mít solární panely o instalovaném výkonu 93,6 kilowattu (kW). Projekt téměř za 3,6 milionu korun bude dokončen v polovině května, řekl ČTK náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).
 

Na projekt chce Liberecký kraj podle Miklíka žádat dotaci z Operačního programu Životní prostředí, zároveň se bude stavět solární elektrárna na střeše Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou s instalovaným výkonem zhruba třetinovým - 30,4 kW za 1,3 milionu korun. "Do konce letošního roku bychom měli dokončit 11 fotovoltaik," doplnil náměstek. Elektrárny budou nejen na starých budovách, počítá se s nimi také u novostaveb, solární panely tak budou třeba na střeše nové základny záchranné služby, kterou dokončují stavbaři v Hrádku nad Nisou.

Veškerá vyrobená energie se zatím spotřebuje na místě. "Na střeše Randova gymnázia můžeme tu kapacitu rozšířit až desetinásobně, můžeme tam osadit panely s výkonem až 300 kW, ale v současné době to děláme na spotřebu školy, víc tam dáme až v budoucnu, až bude jasno o komunitní energetice a budeme to mít kam poslat," dodal Miklík. Ještě letos by fotovoltaické panely zhruba za 14,5 milionu korun měly dostat například i Střední odborná škola v Liberci nebo Střední průmyslová škola technická v Jablonci.

"Naším dlouhodobým záměrem je energetická soběstačnost kraje a jeho příspěvkových organizací, fotovoltaiky jsou budoucností v energetice," řekl hejtmanův náměstek. Další projekty proto podle něj kraj připravuje. U 14 projektů už kraj podal žádosti o připojení k distribuční síti, patří k nim třeba plánované elektrárny na střechách Muzea Českého ráje v Turnově nebo Léčebny respiračních nemocí Cvikov, u dalších čtyř objektů nechává posoudit statiku.

Největším projektem, který Liberecký kraj připravuje, je výstavba solární elektrárny na letišti Hradčany v bývalém vojenském prostoru Ralsko. V největší variantě počítá s instalovaným výkonem bezmála 104 megawattu, což podle odhadů přijde na tři miliardy korun. "Předběžné tržní konzultace se chýlí k závěru, ty informace jsou pro nás užitečné, protože víme, že je ten projekt realizovatelný v kombinaci volnočasových aktivit, turistiky, sportovního létání a fotovoltaiky. Stále ale jednáme o připojení do distribuční soustavy, které je klíčové," dodal Miklík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist