https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bursik-a-aktiviste-vitaji-mensi-pocet-povolenek-riman-zvazuje-zalobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bursík a aktivisté vítají menší počet povolenek, Říman zvažuje žalobu

27.3.2007 11:10 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Martin Bursík uvítal snížení emisních povolenek, které bude mít český průmysl k dispozici v tzv. Národním alokačním plánu na roky 2008-2012. Evropská komise odmítla původní žádost Národního alokačního plánu, podle kterého žádala Česká republika o emisní povolenky na 102 milionu tun CO2. Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu, naopak hovoří o podvázání české ekonomiky a zvažuje žalobu na Evropskou komisi.
 

Vítkovice, vysoké pece
Při vyšším počtu emisních povolenek by podle Greenpeace Česká republika zůstala skanzenem fosilních technologií a ekonomiky postavené na vývozu špinavé energie. Technická památka Vítkovické železárny
Ilustrační foto: Hugo Charvát/EkoList

"Minulá česká vláda zaslala do Bruselu žádost o zvýšení objemu vypouštěných emisí oxidu uhličitého o 23,6 % oproti skutečným emisím CO2 v roce 2005. Prostě to zkusila, a ono to nevyšlo,“ komentuje ministr životního prostředí Martin Bursík rozhodnutí Evropské komise, která pro Českou republiku schválila roční objem 86,8 milionu tun emisí oxidu uhličitého. Rozhodnutí Evropské komise se zamlouvá i ekologickým nevládním organizacím, Hnutí DUHA , Centru pro dopravu a energetiku a Greenpeace. Schválené číslo sice neodpovídá jejich představám, ale jsou ochotny jej jako kompromis podpořit. „Původně chtěli čeští ministři zvýšit povolené emise o čtvrtinu. Kdyby jim tento nápad v Bruselu prošel, zůstala by Česká republika skanzenem fosilních technologií a ekonomiky postavené na vývozu špinavé energie,“ řekl Jan Rovenský z Greenpeace.

S rozhodnutím komise však nesouhlasí Martin Říman. "Evropská komise stanovením limitu emisních povolenek pro Českou republiku ve výši 86,8 potvrdila vzdálenost Bruselu od reality života v členských zemích. Česká republika je jedním z mála členských států EU, který plní závazky vyplývající z Kjótského protokolu. Stanovený limit bude mít zásadní vliv na život každého z nás. Snížení množství emisních povolenek podváže naši ekonomiku. Průmyslová výroba roste o osm až devět procent ročně a jen spuštění nové automobilky Hyundai zvýší spotřebu elektřiny v České republice o 1 až 2 TWh za rok, tedy o 2,5 — 3 procenta. Ve středu o tom budu informovat vládu, přičemž jedním z mých návrhů na reakci bude podání žaloby proti rozhodnutí Komise," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Podle něho budou české firmy ekonomicky znevýhodněny na globálním trhu. "V řadě odvětví může dojít k přesunu celých výrob mimo území Evropské unie. Snížení emisního stropu oproti původnímu návrhu české vlády postihne zejména menší výrobce a malá zařízení centrální výroby tepla bez kogenerace, což způsobí problémy především v oblasti komunálních a místních služeb," varuje Říman.

Martin Bursík nesouhlasí s tím, že by méně povolenek omezilo českou ekonomiku. „Přidělené množství povolenek je dokonce o 5 % vyšší než jsou reálné emise českého průmyslu," tvrdí Bursík. I podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí DUHA méně povolenek bude pro průmysl motivace. "Omezení exhalací rozhýbe modernizaci, inovace a investice do čistých, efektivních technologií. Na snižování emisí v dlouhodobém měřítku vydělají všichni, včetně českého průmyslu," říká Kotecký.

„Cílem systému obchodovatelných emisních povolenek je snižovat emise skleníkových plynů, nikoli nechat firmy vydělat na prodeji povolenek, které jim přebývají v důsledku jejich příliš benevolentního přidělování," tvrdí Martin Bursík. Podle něho vedla přílišná benevolence Evropské komise při přidělování emisních povolenek jednotlivým státům v minulém kontrolním období ke snížení jejich ceny a v jednu chvíli téměř ke zhroucení trhu.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist