https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bursik-chce-omezit-vyvoz-surovin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bursík chce omezit vývoz surovin

6.3.1998 14:40 | PRAHA (EkoList)
Pátým ministrem životního prostředí v České republice je od 27. února RNDr. Martin Bursík.
 

Nový ministr se narodil 12. srpna 1959 v Praze. V roce 1984 dokončil studium ochrany životního prostředí na Přírodovědecké fakultě UK. Sedm let pracoval jako hydrolog ve státním podniku Stavební geologie. Ve svém oboru publikoval vědecké články v odborných časopisech (Journal of Hydrology, Vodní hospodářství).

28. března 1990, tedy ještě před prvními svobodnými volbami, byl kooptován do České Národní Rady, kde zasedl jako poslanec za Občanské fórum. Poslancem ČNR za Občanské fórum zvoleným na dva roky v pražském volebním obvodu zůstal Martin Bursík i po volbách v roce 1990. Byl nejprve krátce členem zemědělského výboru, posléze pak výboru pro životní prostředí. Na podzim roku 1990 absolvoval stáž v Kongresu USA. Po rozpadu OF se stal členem Občanského hnutí, později Svobodných demokratů. V komunálních volbách v roce 1994 byl Martin Bursík na kandidátce Svobodných demokratů zvolen poslancem zastupitelstva hlavního města Prahy a stal se v zastupitelstvu předsedou výboru pro životní prostředí.

V roce 1996 kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny na třetím místě pražské kandidátky Svobodných demokratů - Liberální strany národně sociální (SD-LSNS). Několik týdnů před volbami však z kandidátky i z funkce místopředsedy SD-LSNS odstoupil. Stalo se tak na protest proti rozhodnutí své strany potvrdit ve funkci předsedu Vavřince Bodenlose odsouzeného dříve za výtržnictví a ponechat na jihomoravské volební kandidátce Rudolfa Baránka, který umístil na dveře svého hotelu rasistický nápis. Po rozdělení SD-LSNS a zániku Svobodných demokratů není Martin Bursík členem žádné politické strany.

Nový ministr je podle svých vyjádření z minulosti odpůrcem dostavby jaderné elektrárny Temelín. Před volbami v roce 1996 prohlásil v rozhovoru pro EkoList (č. 3/1996), že Česká republika nepotřebuje elektřinu z Temelína a že Temelín lze nahradit. Tehdy také M. Bursík prohlásil, že je ještě čas na zastavení stavby. Temelín označil po nástupu do funkce za jednu ze svých priorit s tím, že hodlá požadovat po vládě, aby získala o dostavbě jaderné elektrárny reálná data. "Poté je třeba Temelín posuzovat v kontextu perspektivní energetické politiky státu," doplnil Bursík pro novináře. Ministerstvo životního prostředí v současnosti vede proces posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) na chystanou energetickou koncepci státu. Ta by měla být vládou projednána ještě do voleb.

Ministr by se podle svých slov chtěl zasadit i o snížení spotřební daně na bezolovnatý benzin Natural a usilovat o omezení vývozu nerostných surovin. Proti některým Bursíkovým záměrům se záhy veřejně postavil ministr průmyslu a obchodu Karel Kűhnl, když zopakoval svoji zásadní podporu dostavbě Temelína a zpochybnil možnost zavedení limitů na vývoz nerostných surovin s tím, že je to v rozporu se směrnicemi Evropské unie.

Ministr Bursík je příznivcem a prosazovatelem tzv. ekonomických nástrojů v ochraně životního prostředí. Před volbami v roce 1996 hovořil o ekologické daňové reformě. Ve funkci ministra Martin Bursík doufá, že za tří měsíce, které zbývají do voleb lze tímto směrem nastartovat některá opatření.

Ve výše zmiňovaném rozhovoru z března 1996 se nový ministr vyjádřil k výstavbě dálniční sítě v tom smyslu, že: "Návrhy například Dětí Země jsou nám blízké." Připomeňme, že alternativní koncepce výstavby dálniční sítě Dětí Země například oproti vládním záměrům nepočítá s dálnicí D8 z Prahy do Drážďan přes České Středohoří či s dálnicí D11 z Hradce Králové přes Náchod do Polska. V současnosti se připravuje zahájení procesu EIA na koncepci rozvoje dopravních sítí. I v této cause by konečný posudek vzešlý z posuzování vlivů na ŽP mělo vynést ministerstvo životního prostředí.


reklama

 
Jiří Neustupa

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist