https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bursik-krize-kolem-dodavek-plynu-neni-duvodem-k-renesanci-uhli-nebo-jadra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bursík: Krize kolem dodávek plynu není důvodem k renesanci uhlí nebo jádra

9.1.2009 17:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Současný problém s dodávkami plynu z Ruska není důvodem k návratu k fosilním palivům nebo jádru," řekl dnes ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle něj je současný stav nepříjemná a vážná, ale přece jen epizoda, která spíše poukazuje na nutnost rozšířit portfolio zdrojů energie i zemí, odkud se dovážejí suroviny. Právě jádro jako řešení problémů s evropskou energetikou zmínil včera prezident Václav Klaus.
 

Důl Nástup Tušimice
Problém s dodávkami plynu z Ruska není podle Martina Bursíka důvodem k návratu k uhlí
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Václav Klaus to pronesl na včerejší společné tiskové konferenci s polským prezidentem Lechem Kaczyńskim. „Jestli je něco potřeba v Evropě udělat, tak je to racionalita energetické politiky a zbavení se některých a prioristických zákazů, které v Evropské unii převládají. Samozřejmě východiskem ke všemu je umožnění vzestupu jaderné energetiky,“ řekl Václav Klaus. K němu se přidal i polský prezident. „Pokud jde o tu poslední větu, já naprosto souhlasím s panem prezidentem, protože skutečně v Evropské unii se vyskytovaly různé tendence, pokud jde o jadernou energii – začínaje hlubokou afirmací až po rozhodný odpor. Tuto situaci je třeba změnit,“ řekl v Praze Lech Kaczyński.

„Kdybychom chtěli dnešní problém Ruska a Ukrajiny řešit výstavbou jaderné elektrárny, tak ji uvedeme do provozu nejdříve v letech 2021 – 2023,“ komentuje Bursík návrh řešit nedostatek ropy jadernou energetikou. Podle Bursíka není jádro ani řešením dnešních problémů se změnami klimatu. „Na celém světě se vyrábí jen tři procenta elektrické energie z jádra a tento podíl neustále klesá. Jaderná energie není obnovitelný zdroj a ty jediné mají budoucnost,“ dodal Bursík.

„Nemyslím si, že by došlo kvůli plynu k většímu využívání uhlí. Žádnému investorovi se prostě nevyplatí investovat do uhelné energie,“ myslí si Martin Bursík. Důvodem je podle ministra to, že po roce 2013 budou energetické firmy nuceny nakupovat povolenky na vypouštění emisí skleníkových plynů na aukcích. „Kdo bude vyrábět špinavěji, bude více platit,“ vysvětlil Bursík. Podle něj se firmám uhlí pálit nevyplatí, protože právě povolenky prodávané na aukcích určí cenu uhlíku a uhlí bude příliš drahé kvůli vysokým emisím. „Po zavedení aukcí půjde cena uhlíku nahoru. Pálení uhlí bude nekonkurenceschopné a firmy pálící uhlí budou mít problémy na trhu,“ dodal Bursík.

Podle ministra životního prostředí ale současná krize ukazuje, že česká energetika je příliš závislá na dovozu surovin z ciziny. Podle něj by odpovědí na současné problémy měla být především decentralizace zdrojů a snaha o větší samostatnost a úspory energie. „Odpovědí není návrat k pálení uhlí a ignorování globálních problémů s klimatem a lokálních problémů životního prostředí, ale snížení závislosti na jednom zdroji, na Rusku,“ řekl Bursík. Právě diverzifikace zdrojů a snižování závislosti na malém počtu zdrojů energie jsou podle Bursíka jedněmi z hlavních témat českého předsednictví Evropské unie.

Zároveň je podle Bursíka zemní plyn důležitým palivem v přechodu od klasické ekonomiky, postavené na fosilních palivech, k vodíkové ekonomice. Zemní plyn jako fosilní zdroj má nízké měrné emise oxidu uhličitého a zároveň jeho zásoby jsou větší než zásoby ropy.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist