https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/business-day-rozvojove-zeme-chteji-vyuzivat-obnovitelne-zdroje-energie-vice-nez-bohate-staty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Business Day: Rozvojové země chtějí využívat obnovitelné zdroje energie více než bohaté státy

13.7.2004 10:47 | PRAHA/JOHANESBURG (EcoMonitor)
Vláda Jihoafrické republiky se snaží o široké využití obnovitelných zdrojů energie, ale snaha dosáhnout zároveň cílů mezinárodních dohod jí háže klacky pod nohy. Stát má stejně jako mnoho rozvojových zemí k dispozici bohaté přírodní zdroje energie, jenže stále bojuje s tím, jak zprostředkovat cenově přijatelnou energii všem svým občanům.
 

Zatímco v Africe žije kolem 12 % všech obyvatel planety, kontinent spotřebuje pouhá 2 % celosvětového objemu vyrobené elektrické energie, říkají výpočty jihoafrického ministerstva energie a přírodních zdrojů. Ministerstvo doufá, že se podaří využít obnovitelné zdroje ke zmírnění chudoby díky novým pracovním příležitostem a zároveň se zmírní zdravotní rizika spojená se znečištěným ovzduším. „Role obnovitelných zdrojů je neoddělitelná od myšlenky trvale udržitelného rozvoje této země,“ říká ředitel odboru energetického plánování ministerstva Kevin Nassiep.

Vlády mnoha států světa i občanské organizace dlouhodobě prosazují globální prosazení kvót na využití obnovitelných zdrojů. Dokonce i Spojené státy po počátečním odmítání se v roce 2002 zavázaly, že do roku 2020 bude 10 % jejich energetické spotřeby pocházet z alternativních zdrojů. V „Bílé knize obnovitelných zdrojů energie“ vypracované ministerstvem energie vyhlásila vláda Jihoafrické republiky, že do roku 2013 bude ze 4 % pokrývat spotřebu z obnovitelných zdrojů. Po dalších pěti letech bude plán přezkoumán a zpřesněn. Jenže plnění mezinárodních cílů se naplňuje jen velmi pomalu. Po zmařeném pokusu o širokou shodu na Světovém sumitu o udržitelném rozvoji v roce 2002 vkládalo mnoho zemí i nevládních organizací své naděje do Konference o obnovitelné energii, která se na počátku června odehrála v německém Bonnu. Jenže USA i Evropská unie odmítly cokoliv měnit na vyjednaných kvótách a celé zasedání skončilo společnou deklarací, kterou někteří komentátoři nazvali „slabomyslnou řečí“. Text opakuje klíčovou roli obnovitelných zdrojů v ekonomickém rozvoji a omezení znečištěného ovzduší i v rámci rozvojových cílů OSN, podle nichž by do roku 2015 měl klesnout počet lidí žijících v chudobě na polovinu.

Richard Worthington, koordinátor projektů organizace Earthlife Africa (ELA) ani neskrývá své zklamání z bonnského zasedání a z toho, že delegáti nebyli ochotni přijmout nové cíle, které by výrazně zvýšily podíl obnovitelných zdrojů. Zástupci Spojených států například zcela jednoznačně odmítli cokoliv nového podepsat. Podle Kevina Nassiepa z ministerstva energie většina zástupců států i nevládních organizací očekávala na konferenci zásadní rozhodnutí o zvýšení celosvětové podpory obnov.

Podle článku Siseko Njobeni z Bussines Day umístěném na serveru allafrica.com 21. 06. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist