https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvala-sopka-komorni-hurka-by-mohla-byt-verejnosti-pristupna-koncem-leta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalá sopka Komorní Hůrka by mohla být veřejnosti přístupná koncem léta

30.5.2021 19:12 | FRANTIŠKOVY LÁZNĚ (ČTK)
Přáním vedení města je otevřít šachty 27. srpna na narozeniny spisovatele Johanna Wolfganga Goetha, který v místě působil.
Přáním vedení města je otevřít šachty 27. srpna na narozeniny spisovatele Johanna Wolfganga Goetha, který v místě působil.
Foto | Walter J. Pilsak / Wikimedia Commons
Františkovy Lázně vybudují zázemí a parkoviště u bývalé sopky Komorní hůrka na Chebsku. Po jejich dokončení bude možné bývalou sopku zpřístupnit veřejnosti. Přáním vedení města je otevřít šachty 27. srpna na narozeniny spisovatele Johanna Wolfganga Goetha, který v místě působil, řekl starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (STAN).
 

"Lidé se dostanou do nitra sopky. Budou se procházet štolou, která byla budovaná na popud hraběte Šternberka a Goetha, kteří se hádali, jestli je to sopka, nebo jestli to vzniklo vodním nebo mořským způsobem," řekl Kuchař. Pro návštěvníky bude zpřístupněná padesátimetrová štola, která vede k sopouchu sopky v hloubce 17 metrů.

Radnice ale musí nejprve zbourat dřevěný domek, na jehož místě postaví nové zázemí. Demolice je naplánována na červen, po srovnání pozemku se začne stavět menší objekt, kde vzniknou kanceláře a zázemí pro personál, pokladna a sociální zázemí pro veřejnost. V okolí bude vybudováno parkoviště. Poslední úpravy okolí vyjdou na 2,5 milionu korun. Vyřešit je nutné také otázku osvětlení štoly.

V současné době se připravuje návštěvní řád Komorní hůrky. Počítá se s tím, že by do šachet mohlo vstoupit nejvýše 12 lidí s průvodcem, prohlídka by měla trvat přibližně 40 minut. Chystá se také rezervační systém, lidé se budou moci objednat on-line na určitý čas.

Organizátoři si od otevření štol slibují větší zájem o sopku a vyšší návštěvnost místa. Město připravuje s Agenturou ochrany přírody a krajiny i úpravu okolí. Vzniknout by tam měly popisky chráněných druhů rostlin, které se v blízkosti místa vyskytují, jako jsou například orchideje. Radnice chce poblíž Komorní hůrky postavit i menší dřevěnou rozhlednu.

Obnova šachet, která je součástí projektu Brána do nitra země, je financována z přeshraničních česko-německých fondů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist