https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvale-nejvetsi-jezero-na-blizkem-vychode-orumije-je-na-pokraji-vyschnuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalé největší jezero na Blízkém východě Orúmíje je na pokraji vyschnutí

13.9.2022 01:10 | TEHERÁN (ČTK)
Jezero nemá odtok a jeho původní velikost se udržovala vyváženým poměrem mezi přitékající vodou a jejím vypařováním a využíváním lidmi.
Jezero nemá odtok a jeho původní velikost se udržovala vyváženým poměrem mezi přitékající vodou a jejím vypařováním a využíváním lidmi.
Kdysi největší blízkovýchodní jezero Orúmíje v Íránu je na pokraji vyschnutí. Řekla to Árezú Ašrafzádehová z íránského ministerstva životního prostředí, kterou citovala agentura AFP.
 

Jezero leží v hornaté oblasti severozápadního Íránu, poblíž turecké hranice. Z jeho původní rozlohy více než 5000 kilometrů čtverečních je dnes pětina. Voda vysychá od roku 1995.

"Pokud se nedohodneme na kvótách (odebírání vody), jezero zcela určitě vyschne. Voda nepřibývá kromě jiného z nedostatku srážek," řekla Ašrafzádehová. Má-li se zkáza zastavit, je podle ní třeba zastavit stavbu nových přehrad a omezit zemědělské aktivity.

Jezero Orúmíje (také Urmijské jezero) je v úmluvě podepsané v roce 1971 v íránském Rámsaru řazeno k místům mezinárodního významu pro udržení biotopů vodního ptactva.

Jezero nemá odtok a jeho původní velikost se udržovala vyváženým poměrem mezi přitékající vodou a jejím vypařováním a využíváním lidmi.

Úbytek vody, který začal roku 1995, se vysvětluje kombinací zvyšující se teploty, menšího množství srážek, budování přehrad a intenzivní zemědělské činnosti. Ustupující voda znamená ohrožení například plameňáků, jelenů i divoce žijících ovcí. Jezerní voda obsahuje sůl, žijí v ní korýši, ale ne ryby.

Ašrafzádehová řekla, že jezero sice zcela nevyschlo, ale rozdělilo se na severní a jižní partie. Roku 2013 íránská vláda s Rozvojovým programem OSN zahájila záchranný program s japonskou finanční účastí. Po počátečním úspěchu se do roku 2017 plocha jezera rozšířila na 2300 kilometrů čtverečních, ale kvůli následným dlouhodobým obdobím sucha začala voda znovu ustupovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist