https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvalemu-rediteli-zoo-hrubemu-potvrdil-soud-petilety-trest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalému řediteli zoo Hrubému potvrdil soud pětiletý trest

17.8.2016 11:24 | PRAHA (ČTK)
Bývalému majiteli táborské zoologické zahrady Liboru Hrubému potvrdil pražský vrchní soud pětiletý trest za podvod. Podnikatel si podle verdiktu půjčil na provoz zoo od různých věřitelů více než deset milionů korun, peníze jim ale nevrátil. Hrubý se hájil tím, že plánoval peníze na splacení dluhů získat z jiných zdrojů. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá odkladný účinek.
 

Hrubý po skončení jednání novinářům řekl, že se dovolá k Nejvyššímu soudu. Podání dovolání ale nemá odkladný účinek.

Námitky v mužově odvolání považoval soudní senát za nedůvodné. "Odvolací soud nedospěl k závěru, že by bylo nutné rozhodnutí krajského soudu jakýmkoliv způsobem korigovat," odůvodnil rozhodnutí předseda odvolacího senátu Petr Píša. Kromě vězení zakázal soud muži na šest let činnost ve statutárních orgánech společností. O případné náhradě škody by měl rozhodnout civilní soud.

Hrubý si podle verdiktu půjčil mezi lety 2011 a 2012 peníze na provoz táborské zoologické zahrady od několika věřitelů a od firmy Centropen Dačice. Podle soudu předem věděl, že dluhy nebude moci splatit a poškozeným zamlčel důležité skutečnosti - zoologická zahrada byla totiž ve špatné ekonomické situaci, neměla dostatečné zdroje ani příjmy. Ve smluvených lhůtách nakonec Hrubý splatil z půjčených deseti milionů pouze 200.000 korun.

"Neměl jsem v úmyslu, ať už přímém či nepřímém, někoho podvádět nebo připravit o peníze," řekl dnes Hrubý soudnímu senátu. Podle něj není pravda, že by z někoho peníze podvodně lákal. "Sice nebyli (věřitelé) seznámeni s podrobným účetnictvím, o špatné situaci zoo ale věděli," sdělil soudu podnikatel. Dodal, že peníze měl v plánu splatit, plánoval prý například prodej pozemků zoologické zahrady, ke kterému nakonec nedošlo.

Při ukládání trestu zohlednil krajský soud to, že Hrubý nechtěl peníze využít pro sebe, ale právě na provoz táborské zoo. I proto odvolací senát souhlasil s délkou trestu, která je na spodní hranici sazby. "Na druhou stranu musel být srozuměn s tím, že nesplněním závazků může zoo ohrozit," dodal Píša.

Hrubý byl majitelem táborské zoo od roku 2011 do loňského dubna. Provoz musel ukončit loni v únoru, zoologickou zahradu následně koupil v insolvenčním řízení pražský podnikatel Evžen Korec. Ten obnovil provoz v červnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist