https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvaly-dul-chabarovice-se-dnes-zacal-napoustet-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalý důl Chabařovice se dnes začal napouštět vodou

15.6.2001 14:23 | CHABAŘOVICE (ČIA)
Zatápění bývalého hnědouhelného Dolu Chabařovice v okrese Ústí nad Labem začalo dnes slavnostně za účasti představitelů Ústeckého kraje, okresu, města a vládních institucí. Jedná se o závěrečnou fázi rekultivace bývalého dolu. Samotné napouštění dolu má trvat zhruba osm let, až dojde k vytvoření rekreační vodní plochy na ploše zhruba 200 hektarů. ČIA o tom informoval ředitel Palivového kombinátu Úžín Petr Lenc.
 

Chabařovické jezero bude jen o málo menší než Máchovo jezero na Českolipsku a bude sloužit rekreaci obyvatel, vodním sportům a v budoucnu i rybářům. Voda dnes do bývalého dolu tekla prostřednictvím požárního přivaděče z vodní nádrže Kateřina na Teplicku. V budoucnu má podle Lence přitékat z více zdrojů, využita má být i voda z řeky Bílina, což by napouštění urychlilo. Do bývalé šachty má natéct až osm milionů metrů kubických vody.

Na rekultivační práce v Chabařovicích chce stát v letošním roce vyčlenit zhruba 130 milionů korun. Celkové náklady na zahlazení důlní činnosti kolem Chabařovic přestavují přibližně tři miliardy korun. Původně se mělo budoucí umělé jezero napouštět už loni na podzim. Starosta Trmic Otto Neubauer nedávno vyslovil obavu ze spodních vod a možnosti protržení hráze, když dosud neviděl příslušnou projektovou dokumentaci.

Města Ústí nad Labem, Chabařovice i Trmice si od vybudování umělého jezera slibují zvýšení turistického a cestovního ruchu. Kolem vodní plochy mají vzniknout desítky hotelů, penzionů a další zařízení. Výhodou bude i blízkost mezinárodní dálnice D 8.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist