https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/byvaly-starosta-urcic-dostal-podminku-za-nelegalni-skladku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bývalý starosta Určic dostal podmínku za nelegální skládku

19.9.2018 00:08 | OLOMOUC (ČTK)
Prostějovský okresní soud potrestal bývalého starostu Určic na Prostějovsku Vlastimila Konšela za to, že na bývalou skládku u obce nechal bez povolení navézt desítky tisíc tun suti. Za neoprávněné nakládání s odpady dostal podmíněný trest deset měsíců se zkušební dobou 18 měsíců, hrozily mu přitom až dva roky za mřížemi. Podle soudu ohrozil podzemní vody. Konšel tvrdí, že neudělal nic protizákonného a hodlá se odvolat, informuje deník Mladá fronta Dnes.
 

Povolení pro skládku komunálního odpadu u Určic vypršelo v roce 1996, přesto se sem dalších 20 let dál navážela zemina a stavební suť včetně například asfaltu. Šlo o téměř 60.0000 tun materiálu, plocha skládky se rozšířila dvojnásobně. Před třemi lety se o černou skládku začala zajímat inspekce životního prostředí. Podle MfD už však byla nevratně poškozená příroda. Například hodnoty polychromatických uhlovodíků několikanásobně překročily povolené limity a pod sutí úplně zmizel potok. Exstarosta tvrdil, že se na tom nepodílel sám, ale o uložení zeminy věděli všichni zastupitelé. Zpochybňuje i vyčíslené množství skládky.

Česká inspekce životního prostředí už Určicím za černou skládku udělila pokutu 61.000 korun a obci nařídila, aby část odpadů odvezla. Určice proto požadovaly, aby soud bývalému starostovi nařídil také nahradit škodu přes milion korun. To soud odmítl a obci doporučil, aby na Konšela podala civilní žalobu.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist