https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/c.budejovice-daly-vycistit-vodni-nadrz-bagr-v-mestskem-lesoparku-stromovka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Budějovice daly vyčistit vodní nádrž Bagr v městském lesoparku Stromovka

30.3.2024 00:15 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
České Budějovice daly vyčistit vodní nádrž Bagr v městském parku Stromovka nedaleko centra města. Nádrž je součástí parku několik desetiletí, ale kvalita vody se v poslední době výrazně zhoršila. Způsobilo to usazující se bahno a také věci, které lidi do Bagru naházeli, řekla náměstkyně českobudějovické primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).
 

"Rozhodně zde neplánujeme vytvořit nějaké koupaliště nebo rybářský revír. Hlavním smyslem projektu je vytvořit zajímavý biotop v blízkosti historického centra. Bagr chceme ještě do začátku letí sezony napustit," uvedla Kudláčková. Dodala, že nádrž není tolik zanesená bahnem. I když určitá vrstva sedimentu se na dně drží. "Mnohem větší problém byly různé předměty jako pet lahve, pneumatiky nebo další odpad," řekla.

Město nyní do průtokové nádrže vysadí rostliny, které pomohou vodu filtrovat. Systém by měl snížit množství fosforu, které bylo v Bagru vysoké. "Jedná se o opatření přírodě blízké, které bude fungovat jako samočisticí prvek. Pokud se sníží množství fosforu ve vodě, poklesne i výskyt sinic," dodala náměstkyně.

V nádrži, která má plochu 2,6 hektaru, se sinice přemnožovaly a vyskytoval se v ní také nežádoucí invazivní druh ryby slunečnice pestré. Stromovka, v níž se Bagr nachází, je největším městským lesoparkem Českých Budějovic. Rozkládá se na ploše 68 hektarů. Vstup do něj je necelý kilometr od náměstí Přemysla Otakara II. a patří mezi hlavní relaxační místa pro obyvatele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist