https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/canberra-times-australie-venuje-miliony-na-boj-proti-odlesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Canberra Times: Austrálie věnuje milióny na boj proti odlesňování

30.3.2007 10:13 | PRAHA/CANBERRA (EcoMonitor)
Austrálie oznámila začátek tříměsíčního jednání s Novým Zélandem, Velkou Británií, USA a Německem. Jeho výsledkem by měl být mezinárodní plán na zastavení kácení rozsáhlých lesních porostů na celém světě, píše deník Canberra Times.
 

Austrálie slíbila vložit do fondu na záchranu lesů 200 milionů dolarů. Peníze jsou určené státům Jihovýchodní Asie jako je Indonésie, Papua Nová Guinea a Šalamounovy ostrovy.

Australský ministr zahraničí Alexander Downer prohlásil, že zbylé státy přislíbily na projektu účast a jsou velmi pozitivně naladěny ke společnému postupu proti kácení. „Plánujeme v následujícím čtvrtroce uspořádat oficiální mezinárodní setkání a budeme pracovat na řešení problému s kácením na skutečně mezinárodní úrovni,“ řekl deníku Canberra Times Alexander Downer. Podle ministra životního prostředí Malcolma Turnbulla se iniciativa zaměří na země, kde rozsáhlé odlesňování probíhá ve skutečně masovém měřítku, jako je Brazílie nebo Indonésie.

Podle ministra zahraničí chce Austrálie problém řešit regionálně, se zaměřením na problémové oblasti Asie a Tichého oceánu. Podle něj by se finance určené na záchranu lesů měly k zájemcům dostat přes stejné organizace jako australská humanitární pomoc. Tyto organizace mají podle ministra dostatek zkušeností s tím, aby peníze skutečně skončily ve správných rukou. „Peníze z tohoto fondu nejsou určené vládám postižených zemí, ale skutečně přímo na lesnické projekty, zlepšení hospodaření s lesními porosty a výsadbu nových stromů,“ řekl Downer.

Šéf australských Zelených Bob Brown prohlásil, že zastavit kácení v jihovýchodní Asii je jistě velmi dobrým počinem, nicméně australská vláda používá dvojí metr. Podle senátora Browna by australská vláda měla nejdřív snížit odlesňování doma. „Je to obrovské pokrytectví,“ prohlásil Brown.

Podle článku Podle článku Kate Connoly Canberra Times 29. 03. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist