https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/capi-cerni-vyvedli-v-ceskem-svycarsku-nejmene-18-mladat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čápi černí vyvedli v Českém Švýcarsku nejméně 18 mláďat

9.8.2017 11:18 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Čáp černý patří k silně ohroženým druhům.
Čáp černý patří k silně ohroženým druhům.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Sojka / NP České Švýcarsko
Rekordní rok v hnízdění čápů černých má za sebou národní park České Švýcarsko. Čápi tam letos vyvedli nejméně 18 mláďat. Jeden čapí pár vyvedl mláďat pět, což je v Českém Švýcarsku rekordní číslo. Čápi hnízdili poblíž Doubice. Informoval o tom ředitel parku Pavel Benda.
 

"Jistou specialitou zdejších čápů je, že si svá hnízda většinou budují na skalních římsách. A právě ze skalního hnízda pochází také letošní rekordní snůška. V ostatních oblastech České republiky naopak převládají hnízda stromová," uvedl Richard Nagel z parku.

Ornitologové zmapovali v Českém Švýcarsku šest lokalit, kde ptáci hnízdili. Nejméně na dalších čtyřech se zdržovali. Čápi vyvedli nejméně 18 mláďat, 16 z nich ornitologové okroužkovali. "Okroužkovaných mláďat mohlo být ještě víc, ale jedno hnízdo se podařilo dohledat až po vyhnízdění. V jeho okolí jsme pozorovali jedno mládě, ovšem skutečný počet mladých čápů z tohoto hnízda byl pravděpodobně vyšší," doplnil Benda.

Jeden čapí pár vyvedl mláďat pět, což je v Českém Švýcarsku rekordní číslo.
Jeden čapí pár vyvedl mláďat pět, což je v Českém Švýcarsku rekordní číslo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Václav Sojka / NP České Švýcarsko

Čáp černý patří k silně ohroženým druhům. Také proto se park zapojil do evropského projektu kroužkování čápů. "Díky tomuto projektu se podařilo lépe zmapovat tahové trasy a hnízdiště čápů pocházejících z našeho regionu, ale také zjistit, zda jsou čápi věrní svému hnízdišti či jakého věku se dožívají. Získané poznatky s úspěchem využíváme při plánování a realizaci opatření na ochranu tohoto nádherného ptačího druhu," dodal Benda.

Vedle čápů černých hnízdí v Českém Švýcarsku další ohrožené druhy ptáků, například výr velký nebo sokoli. Právě kvůli jejich hnízdění po část roku platí omezení na některých trasách. To letošní skončilo na konci července.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist