https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/capice-zofie-zahynula-v-turecku-kvuli-elektrickemu-sloupu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čápice Žofie zahynula v Turecku kvůli elektrickému sloupu

5.10.2000 12:15 | PRAHA (ČIA)
Mladá samička čápa bílého Žofie, která byla od srpna za pomoci družic sledována v rámci projektu Africká odysea, zahynula poblíž Sinekli v evropské části Turecka. Stejně jako desítkám a stovkám dalších čápů se jí osudným stal chybně konstruovaný sloup elektrického vedení. ČIA to dnes sdělil vedoucí projektu Africká odysea Miroslav Bobek.
 

Velcí tažní ptáci jako čápi nebo orli, jsou podle Bobka ohroženi jak na hnízdištích, tak na tahových cestách a na zimovištích kvůli nevhodně konstruovanému sloupu elektrického vedení, na němž křídly způsobí zkrat a elektrický výboj je zabije. Zabití elektrickým proudem je jako nejčastější příčina úhynu čápů bílých uváděno z řady evropských hnízdišť. Na sloupech elektrických vedení zahyne značná část mláďat opouštějících hnízdo, ale uchráněni nejsou ani zkušení dospělí ptáci.

Díky sledování mladé čapí samičky Žofie se v Turecku podařilo odhalit oblast, kde jsou čápi i další tažní ptáci vystaveni mimořádnému riziku. Podle Bobka například nedaleko středočeských Votic nedávno na sloupech elektrického vedení uhořelo pět čápů bílých. "I na našem území je mnoho ´sloupů smrti´, o jejich nebezpečnosti se dávno ví. A úpravy těchto sloupů postupují jen pomalu nebo se úplně zastavily. Za tohoto stavu lze stěží protestovat proti tomu, co se odehrává v Turecku," dodal Bobek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist