https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/carrefour-prodava-radioaktivni-hodinky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Carrefour prodává radioaktivní hodinky

6.12.2000 15:31 | PRAHA (EkoList)
Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) varoval na základě informací Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) před nákupem hodinek značky Trophy, které prodává francouzská firma Carrefour. Francouzský úřad pro ochranu před ionizujícím zářením (OPRI) totiž zjistil, že řemínky těchto hodinek jsou kontaminovány radioaktivním kobaltem 60. OPRI vyzval francouzské zákazníky k tomu, aby hodinky vraceli do prodejen Carrefour. Hodinky Trophy se sestavovaly v Hongkongu.
 

Podle písemného vyjádření Vratislava Fajmana z tiskového oddělení SÚJB nošení těchto hodinek "nepředstavuje bezprostřední ohrožení zdraví, ale je zbytečné vystavovat se nadměrnému záření." Většina ze 4 500 kusů hodinek, které Carrefour nabízel ve Francii, již byla prodána. Podle Fajmana regionální centra SÚJB nyní zjišťují, zda tyto hodinky Carrefour prodává také v ČR. EkoListu se se stejnou otázkou nepodařilo Janu Komišovou z tiskového oddělení společnosti Carrefour v ČR přes opakované telefonáty v její kanceláři zastihnout.

Firma Carrefour vlastní v ČR šest hypermarketů - v Brně, Hradci Králové, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem a Zlíně.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist