https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/casopis-nika-udelil-vsechny-ceny-na-severni-moravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Časopis Nika udělil všechny ceny na severní Moravu

24.5.2000 07:35 | PRAHA (EkoList)
Tři keramické sošky vydry říční předali včera v Divadle Jiřího Grossmanna čerstvým držitelům cen časopisu Nika poslanec parlamentu Libor Ambrozek (KDU-ČSL), senátorka Jitka Seitlová (ODA) a šéfredaktor Niky Ivan Makásek. Nika uděluje tři ceny za konkrétní činy v oblasti ochrany životního prostředí - Cenu Josefa Velka pro dobrovolné aktivisty, Cenu Niky pro profesionály v oblasti životního prostředí a Cenu Niky pro občanská sdružení a organizace. Letos putovaly všechny tři keramické vydry na severní Moravu.
 

Cenu Josefa Velka získal Jan Lukášek ze Štramberka za svoji celoživotní práci na návratu ohroženého motýla jasoně červenookého do naší krajiny, konkrétně na záchranných lokalitách Kotouč, Skalky a Zámecký vrch. Jasoně vytlačilo zejména zintenzívnění využívání krajiny člověkem, problémy mu ale podle Jana Lukáška puůsobí i současný zvýšený zájem turistů o zmíněné lokality.

Cenu Niky pro profesionály získaly společně starostka Bartošovic Kateřina Křenková a ředitelka Správy CHKO Poodří Vlaďka Hamplová za "vzornou spolupráci obce a státní správy". Obě oceněné ženy společně připravily řadu konkrétních projektů, které by měly vést ke zlepšení ekologické situace v Poodří. například projekt Dům pro Poodří ukazuje metodiku stavební kultury v oblasti či pořádaly ekologické tábory v CHKO.

Cenu Niky pro občanská sdružení získala Stanice pro handicapované živočichy v Bartošovicích, která je nevětší podobnou záchrannou stanicí v ČR. Stanice pomáhá mimo jiné i s návratem ohrožených dravců (raroha velkého a sokola stěhovavého) a sovy pálené do přírody.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist