https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-aleje-v-pardubicich-ktera-ma-ustoupit-terminalu-bude-asi-mozne-presadit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část aleje v Pardubicích, která má ustoupit terminálu, bude asi možné přesadit

21.2.2022 01:26 | PARDUBICE (ČTK)
Ulice K Vápence v Pardubicích
Ulice K Vápence v Pardubicích
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Přibližně polovinu stromů v lipové aleji v ulici K Vápence v Pardubicích bude asi možné zachránit. Město chce jinak stromy vykácet kvůli stavbě autobusového terminálu. Část vzrostlých stromů ale půjde podle odborné firmy přesadit jinam. ČTK to řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).
 

"Jedna strana blíž k nádraží by prakticky celá až na dva tři stromy měla být přesaditelná. V současné době řešíme umístění stromů, jestli by se měly dát všechny na jedno místo, nebo rozmístit po městě. Na takové množství stromů není běžně prostor," řekl Nadrchal.

Město si pozvalo specializovanou firmu, která má na přesazení stromů vybavení. Lípy, které jsou od Milheimovy ulice po zatáčku u společnosti Enteria, jsou k přesazení vhodné. Arboristé by je museli nejdřív trochu ořezat, což se dělá několik měsíců napřed, aby stromy byly na přesazení připravené.

"U ostatních stromů je pro transfer komplikace, jak jsou uložené v zemi, část jich ani není už moc prosperujících. Půlka stromů se bude muset asi pokácet. Jsou na to názory různé," řekl Nadrchal. V aleji je třicítka stromů, převážně jde o lípy.

O záchranu aleje se zasazovaly dva místní ekologické spolky, jako jednu z variant řešení navrhovaly stromy přesadit. Ulice má být příjezdovou k novému terminálu Jih, kde bude možné zaparkovat auto v novém parkovacím domě, budou tam zastávky MHD. Přes železniční koleje odtud povede lávka na vlakové nádraží, kterou postaví Správa železnic.

"Terminál Jih je v přípravě, velcí optimisté tvrdí, že by se mohlo začít letos, já tvrdím, že by mohl být v letošním roce vybraný dodavatel stavby. Terminál, tedy zkapacitnění ulice, zástavky a další úpravy dělá město, parkovací dům, který bude na místě starých průmyslových hal, postaví dopravní podnik," řekl Nadrchal. Na projekt budou evropské dotace, dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist