https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-odpadu-z-obci-zasazenych-tornadem-se-zrecykluje-cast-odstrani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část odpadu z obcí zasažených tornádem se zrecykluje, část odstraní

6.8.2021 12:03 | BŘECLAV (ČTK)
Část odpadů bude po úpravě použita k zasypávání nerovností terénu, část bude nutné odstranit na skládkách, část odpadů bude možné materiálově či energeticky využít a část bude nutné zlikvidovat ve spalovně nebezpečných odpadů.
Část odpadů bude po úpravě použita k zasypávání nerovností terénu, část bude nutné odstranit na skládkách, část odpadů bude možné materiálově či energeticky využít a část bude nutné zlikvidovat ve spalovně nebezpečných odpadů.
Foto | Vratislav Zpěvák
Na tři místa v obcích zasažených červnovým tornádem se bude do pátku navážet odpad, od pondělí začne postupně jeho zpracování. Část se energeticky využije, část poslouží na zasypání a část se odstraní ve spalovně. ČTK to řekla Markéta Chumchalová z tiskového oddělení krajského úřadu. Shromaždiště odpadu jsou na levé straně silnice z Moravské Nové Vsi na Hrušky, v areálu dolu Mír Mikulčice a v Hodoníně v areálu Ploma.
 

Bouřky s krupobitím a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Vyžádaly si šest obětí a poničily 1200 domů, z nichž 200 muselo jít k zemi. Poničená byla i auta a zeleň. Nejvíce zasaženými obcemi byly Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a hodonínská část Pánov.

Na shromaždištích odpadu je zejména stavební a demoliční odpad po úklidu v obcích nebo po demolicích."Jedná se výhradně o odpady, které se budou následně zpracovávat v souladu se zákonem č. 541/2020 Sb. o odpadech a v souladu s dalšími právními předpisy platnými v oblasti ochrany životního prostředí," upozornila Chumchalová. Podle ní část odpadů bude po úpravě použita k zasypávání nerovností terénu, část bude nutné odstranit na skládkách, část odpadů bude možné materiálově či energeticky využít a část bude nutné zlikvidovat ve spalovně nebezpečných odpadů.

Do pátku se odpad bude na shromaždiště pouze navážet. "Jeho množství se bude ověřovat měřením speciálním dronem pražského ČVUT. Od pondělí se bude postupně začínat se zpracováním těchto odpadů," řekla Chumchalová.

Podle ní pomáhá s manipulací odpadů a převozem armáda s využitím těžké techniky. "V místě bude působit patrně do pátku. Na základě povolení obce mohou odpady na místa odvážet i jiní dopravci. Následné zpracování odpadů bude na základě výsledků výběrového řízení zajišťovat společnost AVE CZ odpadové hospodářství spolu se svými subdodavateli," dodala Chumchalová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist