https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-poslancu-ma-vytky-ke-stanoveni-intervalu-mozne-ziskovosti-zelenych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část poslanců má výtky ke stanovení intervalu možné ziskovosti zelených zdrojů

3.6.2021 01:00 | PRAHA (ČTK)
Předloha má kromě jiného omezit podporu solárních elektráren, které v Česku vznikly při takzvaném solárním boomu.
Předloha má kromě jiného omezit podporu solárních elektráren, které v Česku vznikly při takzvaném solárním boomu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Předseda lidovců Marian Jurečka, poslanec Pirátů Petr Třešňák i poslanec vládní ČSSD Petr Dolínek mají výtky k navrhovanému stanovení intervalu povolené ziskovosti obnovitelných zdrojů, který nyní prosazuje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Mimo jiné podle nich snižuje předvídatelnost podnikatelského prostředí. Shodli se na tom na webové konferenci pořádané Svazem moderní energetiky. Havlíček návrh hájil. Předloha má kromě jiného omezit podporu solárních elektráren, které v Česku vznikly při takzvaném solárním boomu.
 

Vláda v novele navrhla snížit podporu například pro solární elektrárny na minimální úroveň v rozpětí stanoveném Bruselem. Vnitřní výnosové procento (IRR), zjednodušeně výnosnost investice do obnovitelného zdroje během trvání podpory, mělo podle ní činit 6,3 procenta. U dalších obnovitelných zdrojů mělo být vyšší. Havlíček zopakoval, že ministerstvo průmyslu ale už na nízké povolené ziskovosti solárních elektráren v navrhované novele zákona nelpí a plánuje pro všechny stanovit rozpětí pro povolený výnos mezi 8,4 až 10,6 procenta.

Sněmovna v úterý odeslala vládní předlohu do třetího čtení. Havlíček při tom poslancům popsal, že pokud by u solárních elektráren bylo IRR 8,4 procenta, k čemuž se podle něj kloní odborná veřejnost, a současně by se o deset procent zvýšila solární daň, přineslo by to do státního rozpočtu na solární dani čtyři až pět miliard Kč. K tomu by stát ušetřil jednu až dvě miliardy Kč v rámci IRR.

"Pracujeme s tím, že by to mohlo být v tuto chvíli mezi pěti až sedmi miliardami korun,“ řekl v úterý ministr. Navrhovaný interval IRR dnes hájil mimo jiné tím, že každá další vláda může rozhodnout, v jaké výši ho pro jednotlivé obnovitelné zdroje nastaví. Část poslanců by však ráda nastavila jednotnou výši - které jejich návrhy počítají třeba s hodnotami kolem 9,5 procenta.

"Bojím se zneužitelnosti toho intervalu. Vždyť pan prezident (Miloš Zeman), a pojďme se bavit velmi otevřeně, nemá rád tuto část energetiky," řekl Dolínek. "Bude to opět nějaký nástroj do nějakého politického "handlu", jak se zase bude s tímto obchodovat. To znamená do nějakého strategického mocenského rozmístění se to dá jako další přihrádka, že tady bude interval, který bude politickým byznysem," dodal.

Havlíček uvedl, že solární energie v Česku má budoucnost - zopakoval, že budoucnost českého energetického mixu je v jaderné energetice a právě obnovitelných zdrojích. Peníze na výstavbu solárních elektráren podle něj půjdou například z Modernizačního fondu. Ministr znovu zdůraznil, že v Česku neexistuje podporovanější zdroj než právě obnovitelné zdroje. Důvodem je především štědrá podpora v souvislosti s takzvaným solárním boomem před více než deseti lety.

Havlíček dále potvrdil, že ministerstvo průmyslu při projednávání novely zaujme neutrální stanovisko k možnému zapojení solárů do plánovaných energetických aukcí, které dlouhodobě odmítalo. Neutrální stanovisko dá podle něj ministerstvo také k otázce akumulace v novele energetického zákona.

"S akumulací velmi opatrně souhlasíme," uvedl Havlíček. "Trochu jsme měli a stále máme obavu, protože to není ještě úplně probádané prostředí, abychom pod vlivem řekněme dobrých myšlenek nespustili bateriový boom, který by se nám mohl zcela vymknout z kontroly ve smyslu podpory," dodal. Oborová asociace AKU-BAT CZ opakovaně uvádí, že návrh žádné dotace rozhodně nezavádí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist