https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cbs-lepsi-ovzdusi-voda-a-domaci-vytapeni-by-mexicanum-pridaly-pet-mesicu-zivota
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CBS: Lepší ovzduší, voda a domácí vytápění by Mexičanům přidaly pět měsíců života

30.10.2008 10:00 | PRAHA/MEXICO (Ecomonitor)
Mexičané by v průměru mohli žít téměř o pět měsíců déle, kdyby je neohrožovalo znečištěné ovzduší, nekvalitní kanalizace a domácí spalování tuhých paliv. Tvrdí to zpráva Harvard Initiative for Global Health zveřejněná tento týden. Podle ní v letech 2001-2005 každoročně předčasně zemřelo 14 000 obyvatel na nemoci spojené se znečištěným ovzduším a kontaminovanou vodou, což představuje tři procenta roční úmrtnosti v celém Mexiku, napsala agentura AP.
 

Kouř
Kouř
Ilustrační foto: Ivan Mikšík/

Znečištěné ovzduší způsobilo ve sledovaném období 7 600 předčasných úmrtí každý rok, což představuje podíl 1,6 % na všech úmrtích. Nejvyšší podíl smrtelných onemocnění, plných 38 %, připadá na hlavní město Mexiko. Metropole uschovaná v údolí obklopeném vrcholky hor je světově proslulá kvůli svému znečištěnému ovzduší. Průměrná délka života je v Mexiku 72,3 roku pro muže a 77,8 roku pro ženy. Podle výzkumu by mohla být delší o 2,4 měsíce, kdyby se zlepšila kvalita ovzduší ve městech. Vědecký tým z Harvard Initiative for Global Health publikoval své závěry v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vědci Gretchen Stevensová, Rodrigo Dias a Majid Ezzati prozkoumali záznamy o úmrtích a monitorovací údaje o kvalitě ovzduší a podle nich odhadli, kolik lidí zemřelo na rakovinu plic, infekce dýchacích cest, onemocnění srdce a další choroby spojené s dýcháním silně znečištěného ovzduší.

Vědci také zkoumali vztah mezi předčasnými úmrtími a spalováním pevných paliv, jako je uhlí a dřevo, a také souvislost s nekvalitní kanalizací v mexických domech. Od roku 2001 do roku 2005 zemřelo každoročně kolem 3 000 lidí na nemoci způsobené znečištěnou vodou, zatímco nemoci způsobené domácím spalováním paliv měly na svědomí 3 600 obyvatel. Studie odhaduje, že nekvalitní voda zkracuje život Mexičanů průměrně o měsíc, zatímco znečištěné ovzduší jim zkrátí život o 1,2 měsíce.

Podle amerických vědců tyto tři faktory (nekvalitní ovzduší, voda a problematické spalování) každý rok zabijí 14 000 Mexičanů. Kdyby se navíc tyto tři problémy vyřešily, lidé by zde mohli žít v průměru o téměř pět měsíců déle. Zatímco znečištěné ovzduší ohrožuje všechny obyvatele bez rozdílu, domácí vytápění a nekvalitní voda se podepisuje na zdraví jen těch nejchudších.

Podle zveřejněné studie by například zlepšení kvality vody pomohlo snížit dětskou úmrtnost mezi nejchudšími obyvateli o 6,2 procenta, ale mělo by jen velmi malý efekt v bohatých čtvrtích. Nejhůř jsou na tom komunity původních obyvatel ve státech Chiapas, Guerrero a Oaxaca. Na zhruba padesát samosprávních oblastí v těchto státech připadá téměř šest procent všech úmrtí a 16 procent dětských úmrtí, jejichž příčinou jsou sledované rizikové faktory. To vše navzdory tomu, že zde žije pouze 1,6 procenta obyvatel Mexika.

"Na jedné straně je znečištěné ovzduší významnější příčinou mortality než jiné poškození životního prostředí," říká Majid Ezzati. "Na druhé straně, když se podíváme na nejchudší části země, je hlavním zdravotním rizikem nedostatek čisté vody a kvalitního paliva," dodává. Navíc podle studie je znečištěné ovzduší problém, který ohrožuje hlavně dospělou populaci, zatímco znečištěná voda a nekvalitní domácí paliva dopadají hlavně na děti.

Studie dodává, že Mexiko v posledních dvaceti letech výrazně snížilo používání nekvalitních paliv k domácímu spalování, a tak se podařilo snížit celkovou dětskou úmrtnost na úroveň srovnatelnou s vyspělými zeměmi, tedy na 5,7 úmrtí na 1000 dětí. "Mexiko zvládlo omezit dětskou úmrtnost skutečně velmi dobře, nicméně zůstávají oblasti, kde je riziko ještě poměrně vysoké," dodal Ezzati.

Podle článku agentury AP zveřejném na serveru CBS News dne 28. října 2008



reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist