https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-chteji-od-statu-penize-na-primestske-jednotky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD chtějí od státu peníze na příměstské jednotky

8.5.2001 12:46 | PRAHA (ČIA)
Státní dotaci ve výši přibližně 930 milionů korun budou po státním rozpočtu na příští rok na nákup nových elektrických jednotek řady 471, určených pro příměstskou osobní dopravu, požadovat České dráhy (ČD). Vyplývá to z návrhu Programu minimální obnovy parku vozidel ČD v roce 2002 pro zajištění dopravní obslužnosti regionů, kterým se bude tento týden zabývat vláda.
 

Návrh vychází ze skutečnosti, že současné elektrické jednotky ČD jsou v kritickém stavu. Jejich průměrné stáří je téměř 30 let a drtivá většina z nich je už za hranicí jejich životnosti. Týká se to zejména jednotek zajišťujících příměstskou dopravu v okolí Prahy na tratích do Kralup nad Vltavou, Berouna, Benešova a Pardubic.

Vedle těchto nevyhovujících jednotek disponují ČD dvěma pětivozovými jednotkami řady 470, které získaly na počátku 90. let, a dalšími pěti nejnovějšími jednotkami řady 471. Ty se začaly do provozu zapojovat v loňském roce a na začátku roku letošního. Letos by měly ČD získat ještě další tři tyto jednotky.

Program rovněž počítá s obnovou dalších kolejových vozidel ČD, tu by si však dráhy měly hradit ze svého rozpočtu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist