https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-financovani-koridoru-je-v-poradku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD: Financování koridorů je v pořádku

19.11.2002 11:17 | PRAHA (ČIA)
Financování modernizace a rekonstrukce vybraných železničních tratí - železničních koridorů, probíhá přesně podle přijatých modelů a nedochází zde k žádným zkreslením. V reakci na závěr kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle které prý České dráhy (ČD) neoprávněně použily na koridory prostředky v objemu 4,8 miliardy korun určené pro opravu mimokoridorových tratí, to ČIA sdělila tisková mluvčí ČD Zdenka Celá.
 

Podle jejích slov především z kontrolního protokolu NKÚ není zcela jasné, u kterých staveb mělo dojít k údajnému porušení zásad. "NKÚ však pravděpodobně za navýšení cen koridorů považuje zejména přípravu staveb a stavby realizované ještě před přijetím příslušného vládního usnesení k jejich realizaci a drobné stavby po jejich ukončení," upozornila Celá.

Jak Celá dále uvedla, zřejmě se jedná především o stavby realizované v předstihu na budoucím 4. koridoru v traťovém úseku České Budějovice - Horní Dvořiště (elektrizace, dálková kabelizace, přestavba stanice Horní Dvořiště). "Tyto stavby nejsou v projektu 4. koridoru věcně ani finančně zahrnuty a byly vyvolány nutností zvýšit výkonnost tohoto traťového úseku nezávisle na v té době výhledovém řešení 4. koridoru," řekla.

ČD podle Celé zásadně odmítají i další závěr NKÚ, podle kterého bylo možno snížit roční náklady staveb o 270 až 600 milionů korun. "Závěr NKÚ se opírá o výsledky získané s použitím srovnávací analýzy vybraných druhů prací. Použití této metody však nemá v žádném případě vypovídací schopnost pro optimalizaci nabídkových cen a je dokonce v rozporu s platnou legislativou," tvrdí Celá.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist