https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-letos-opet-planuji-miliardovou-ztratu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD letos opět plánují miliardovou ztrátu

5.2.2004 15:59 | PRAHA (ČIA)
S miliardovou ztrátou, tedy se stejným hospodářským výsledkem jako v roce 2003, chtějí v letošním roce hospodařit České dráhy (ČD). Vyplývá to z již schváleného podnikatelského záměru ČD, se kterým dnes novináře seznámil generální ředitel firmy Petr Kousal. Podle jeho slov chtějí dráhy v letošním roce přepravit přibližně stejně cestujících i zboží, jako loni.
 

Podle předběžných výsledků hospodařily ČD v loňském roce s účetní ztrátou ve výši 998 milionů korun. Plán přitom původně předpokládal ztrátu o půl miliardy korun vyšší. Dráhy loni přepravily 84,5 milionu tun zboží a za tuto přepravu utržily 18,2 miliardy korun. Meziročně to znamená nárůst objemu nákladní přepravy o téměř čtyři procenta.

V osobní dopravě se naopak ČD nepodařilo naplnit původní plán tržeb ve výši 5,28 miliardy korun. Vinu na tom má především oproti očekávání o dva miliony nižší počet přepravených cestujících. ČD loni přepravily podle předběžných výsledků 173 milionů cestujících, kteří na jízdném zaplatili 5,1 miliardy korun.

Kousal zdůraznil, že miliardová ztráta je pouze účetní a dráhy nikomu nedluží ani korunu. Ztráta podle jeho slov pramení zejména z nedofinancované osobní dopravy a diskriminace ČD ze strany státu. "Musíme totiž za použití dopravní cesty v osobní přepravě platit mnohonásobně více než autobusoví dopravci," upozornil. Pokud by dráhy měly za dopravní cestu platit stejně jako silniční konkurence, platily by místo dnešních 1,5 miliardy korun pouze 216 milionů korun.

V letošním hospodaření ČD se podle Kousala rovněž negativně promítne vyšší spotřební daň na pohonné hmoty, o 500 milionů korun budou vyšší odpisy zejména za další dodané rychlovlaky. Od Správy železniční dopravní cesty dostanou ČD letos za provozování dráhy o 250 milionů korun méně než loni. Očekávaná ztráta by také mohla ještě narůst, pokud by podnik musel sám sehnat skoro 400 milionů korun na sociální program pro propuštěné zaměstnance.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist