https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-obnovi-provoz-poskozenych-trati-do-silvestra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD obnoví provoz poškozených tratí do Silvestra

1.9.2002 11:21 | PRAHA (ČIA)
Provoz na většině svých tratích poškozených povodní již České dráhy (ČD) obnovily. Práce pokračují na dalších 15 místech, kam se vlaky vrátí nejpozději do zimy. ČIA to potvrdil Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení ČD.
 

Podle jeho slov bylo během povodní vážně poškozeno nebo zničeno celkem 19 mostů. Další rozsáhlé škody vznikly podemletím či odplavením tratí, sesuvy svahů u železničních náspů a zářezů, zaplavením trafostanic a zabezpečovacího zařízení. Voda nejvíce poškodila tratě Plzeň - Domažlice, Plzeň - Klatovy - Železná Ruda, Praha - Beroun, Praha - Kralupy nad Vltavou, tratě v okolí Blatné a některé další tratě především na jihu a západě republiky a v údolí Labe.

Letošní potřebné náklady na zajištění provozuschopnosti železniční infrastruktury po povodních odhadují ČD na 900 milionů korun. "U Státního fondu dopravní infrastruktury jsme uplatnili požadavek na mimořádný povodňový příděl ve výši 202 milionů korun. Pokud nebudou k dispozici další nezbytné prostředky na povodňové opravy, bude nutné hledat tyto finance v již schválených akcích," upozornil Šťáhlavský. Dodal však, že by to ale mohlo způsobit zpomalení některých investičních akcí letošního roku, nebo odklad jejich zahájení.

Celkové škody způsobené povodní u ČD se zatím pohybují kolem 2,5 miliardy korun. Díky preventivním opatřením a urychlenému obnovení provozu na řadě úseků dosáhly škody na infrastruktuře 2,171 miliardy, na zařízení Divize obchodně provozní (například provozuje lokomotivy a vozy) jen asi 100 milionů korun a na ostatním zařízení společnosti přibližně 165 milionů korun. Při letošních povodních byl vyloučen provoz na více než 30 úsecích s celkovou délkou 282 kilometrů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist