https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-planuji-snizit-rozsah-osobni-dopravy-o-zhruba-tri-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD plánují snížit rozsah osobní dopravy o zhruba tři procenta

4.9.2003 15:31 | PRAHA (ČIA)
V průměru o 2,5 až tři procenta omezí České dráhy od poloviny prosince rozsah osobní železniční dopravy. Na žádných tratích však nedojde k zásadnímu omezení dopravy, nebude se měnit ani jízdné. Na dnešním setkání s novináři to prohlásil generální ředitel ČD Petr Kousal.
 

Podle jeho slov se podnik po dohodě s kraji zaměří pouze na rušení málo využívaných spojů. "Budeme se snažit také odstranit veškeré nepřípoje, které cestujícím znepříjemňují život," zdůraznil dále Kousal. Od dubna by do provozu na ČD měla zasáhnout první vysokorychlostní jednotka pendolíno, nejprve ve vnitrostátní dopravě a později i na vlacích mezi Vídní a Drážďany.

Jak dále Kousal připomněl, ČD se v posledních měsících daří dohánět propad počtu přepravených cestujících. Zatímco ještě na konci března dráhy přepravily o 7,5 milionu osob méně než za stejné období roku 2002, na konci července byl ten propad již pouze tři miliony. "Počet přepravených cestujících roste přibližně o čtyři procenta měsíčně, na loňskou úroveň bychom se měli dostat zřejmě v říjnu," tvrdí ředitel.

ČD by letos chtěly hospodařit pouze s půl miliardovou ztrátou, která vznikne nedofinancováním osobní přepravy ze strany státu. Zatímco stát si objednal dopravu za 10,5 miliardy korun, zaplatí za ní jen 6,8 miliardy korun, zbytek si musí ČD zabezpečit z jiných zdrojů. "Stále nám půl miliardy chybí," upozornil Kousal. Ač se ČD nepodařilo naplnit plán za první pololetí ani v osobní ani v nákladní dopravě, příjmy v nákladní dopravě byly letos lepší než v loňském roce


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist