https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-pokud-stat-nebude-platit-omezi-se-pocet-vlaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD: Pokud stát nebude platit, omezí se počet vlaků

13.11.2003 11:32 | PRAHA (ČIA)
Nový jízdní řád, který začne platit 14. prosince, nabízí prakticky stejný rozsah osobní dopravy jako je tomu dnes. Vedení Českých drah (ČD) ale počítá s tím, že stát zaplatí veškerou dopravu, kterou si prostřednictvím krajských úřadů objednal. V opačném případě nevyloučil generální ředitel ČD Petr Kousal to, že ČD přistoupí k redukci nejztrátovějších spojů. "Ručíme za hospodaření drah svým majetkem a nemůžeme si dovolit žádné ztráty z nedofinancované osobní dopravy," řekl Kousal na dnešní tiskové konferenci.
 

Jak už dříve Kousal řekl, stát si v letošním roce objednal dopravu za 10,5 miliardy korun, zaplatí za ní ale pouze 6,8 miliardy korun. Zbytek si musí ČD zabezpečit z jiných zdrojů. Díky tomuto schodku by také hospodaření ČD mělo v letošním roce skončit deficitem ve výši 0,5 miliardy korun, což je podle Kousala maximum, na jaké se podařilo negativní výsledek hospodaření stlačit.

To, že by v případě, kdy stát neplatí objednanou dopravu, měly ČD přistoupit k redukci spojů, si myslí například i generální ředitel společnosti Pars nova Šumperk, která pro dráhy opravuje kolejová vozidla, Tomáš Ignačák. "Kdyby peníze nedostávali autobusoví přepravci, přestali by jezdit okamžitě. Na železnici toto stále neplatí," řekl ČIA.

ČD v příštím roce vypraví průměrně 6100 vlaků denně. Regionální doprava klesne ve srovnání s letošním rokem pouze o 0,4 procenta, dálková se naopak o 1,5 procenta zvýší. Všechny osobní vlaky ujedou průměrně denně kolem 295 tisíc kilometrů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist