https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-prepravily-za-prvni-pololeti-90-milionu-cestujicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD přepravily za první pololetí 90 milionů cestujících

26.7.2002 14:25 | PRAHA (ČIA)
Celkem 91,015 milionu cestujících, tedy o šest procent méně než v loňském roce, přepravily za první pololetí letošního roku České dráhy (ČD). Díky dvojnásobnému zvýšení jízdného se tržby za přepravu osob ve vnitrostátní přepravě zvýšily o 9,1 procenta (z 1,838 miliardy korun na 2,005 miliardy korun). ČIA to oznámila zástupkyně ředitele vnějších vztahů pro média ČD Zdenka Celá.
 

Podle jejích slov se ČD podařilo udržet zákazníky pravidelně dojíždějící do zaměstnání a škol. Úbytek nastal u lidí užívajících vlak jen občas. "Ten se projevuje především na vzdálenostech do 10 kilometrů z důvodů, o kterých jsme už informovali - mnozí cestující přecházejí na alternativní integrovanou příměstskou dopravu, aby se vyhnuli dopravním omezením na železnici, spojeným s výstavbou železničních koridorů," upozornila Celá.

Jak ČIA sdělil náměstek vrchního ředitele Divize obchodně-provozní Jaromír Kadlec, například od 27. ledna 2002 nejezdí tři vlaky na trati 091 Praha - Kralupy nad Vltavou a zpět kvůli stavebním pracím na koridoru. "Denně tak přicházíme asi o 600 cestujících," zdůraznil Kadlec. ČD také jednají se zástupci Ropidu (regionální organizace Pražské integrované dopravy), neboť ti přiznali, že zaznamenali nebývalý nárůst cestujících. "Slíbili, že Českým drahám zvýší měsíční úhradu, na začátku příštího týdne o tom s nimi budeme jednat," dodal Kadlec.

Podle vrchního ředitele Divize obchodně-provozní Jaroslava Kocourka došlo v posledních dvou měsících k výraznějšímu odklonu od železnice, neboť prudce propadly ceny pohonných hmot na trhu (průměrná cena klesla proti stejnému období minulého roku v květnu o 12 a v červnu dokonce o 17 procent). "Tento trend zatraktivnil používání automobilů," uvedl Kocourek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist