https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-vice-vagonu-od-jednoho-vyrobce-usnadni-udrzbu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD: Více vagonů od jednoho výrobce usnadní údržbu

22.9.2003 19:39 | PRAHA (ČIA)
České dráhy (ČD) nakoupí nové osobní vagony od firmy Siemens bez výběrového řízení proto, že už od stejného výrobce takové vozy mají. "Kvůli snadnější údržbě je pro ČD co nejnižší počet typů používaných vozů výhodný," uvedl pro ČIA Pavel Tesař z tiskového oddělení ČD. Smlouva se Siemensem se navíc vztahuje i na nákup náhradních dílů.
 

Tesař tak reagoval na kritiku ze strany železničních odborů, podle kterých je v České republice i na Slovensku několik výrobců osobních vagonů, kteří by dokázali uspokojit stejné požadavky ze strany ČD za poloviční cenu. Podle Tesaře bude kontrakt se Siemensem realizovat vídeňský závod této firmy, třetina zakázky se však musí realizovat v českých firmách a další čtvrtinu musí krýt offsety.

Firma Siemens by na základě zakázky ze strany ČD měla vyrobit 26 vysokorychlostních vagonů první a druhé třídy za přibližně 1,4 miliardy korun. ČD by je měly postupně odebírat a dávat do provozu během roku 2005. Jak pro ČIA uvedl generální ředitel ČD Petr Kousal, dráhy chtějí nákup nových vozů hradit z úvěru od evropského sdružení železnic Eurofima.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist