https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cd-zvazuji-vznik-dcerine-firmy-pro-preshranicni-dopravu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČD zvažují vznik dceřiné firmy pro přeshraniční dopravu

23.5.2003 19:23 | PLZEŇ (ČIA)
Vznik dceřiné společnosti, která by zajišťovala dopravu podél česko - německé hranice zvažují České dráhy (ČD). Provoz společného podniku by ČD zajišťovaly společně s německou firmou Vogtlandbahn, jejímž majoritním vlastníkem je bavorský stát. Dnes to novinářům v Plzni potvrdil náměstek Obchodně - provozního ředitelství ČD v Plzni Václav Kůžel.
 

Podle Kůžela by měly dceřiné společnosti ČD vzniknout v první fázi v oblasti Karlovarska a Plzeňska. "Žádný společný podnik, který se zabývá regionální dopravou, zatím v České republice není. ČD vidí šanci v založení dceřiných společností pro získání nové kvality v regionální dopravě. Připravuje se například zavedení taktových grafikonů. Každou hodinu by potom vyjížděly vlaky z určitě zastávky a střetávaly se ve stanoveném čase v železničních uzlech, jak je to běžné v Bavorsku," doplnil Kůžel s tím, že zatím není vyjasněna otázka financování. Vzhledem k tomu, že půjde o podnik pro přeshraniční spolupráci, existuje možnost využití dotací Evropské unie.

ČD upozorňují na potřebu zabývat se otázkou regionálních železničních tratí v dokumentu Zlepšení infrastruktury na regionálních železničních tratích Plzeňského kraje, který poskytnou všem rozhodujícím zástupcům veřejné a místní správy regionu. Dokument ČD vypracovaly na základě konzultací s regionálními partnery Plzeňského kraje, ministerstvem dopravy a na německé straně se zástupci provozovatelů regionálních drah BEG, Regentalbahnu a Vogtlandbahnu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist