https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cefta-vi-jak-na-silene-kravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CEFTA ví, jak na šílené krávy

15.2.2001 18:40 | PRAHA (ČIA)
V členských státech Středoevropské zóny volného obchodu (CEFTA) se nezaznamenal ještě ani jeden případ onemocnění BSE neboli nemoci šílených krav. "Je to tím, že tyto státy neudělaly takovou chybu jako Velká Británie a další země a nekrmily hovězí dobytek masokostní moučkou," řekl u příležitosti dnešního setkání ministrů zemědělství a šéfů veterinárních správ členských zemí CEFTA jejich hostitel - český ministr zemědělství Jan Fencl.
 

Jak dále uvedl, ministři zemědělství měli dnes poprvé možnost přímo se navzájem informovat o opatřeních, která jednotlivé země dělají, aby se vyhnuly nemoci BSE. "Především jsme se dohodli, že budeme nadále harmonizovat své úsilí, aby se onemocnění BSE členským zemím CEFTA i nadále vyhýbalo," pokračoval Fencl. Má k tomu přispět jednak zákaz zkrmování masokostní moučky přežvýkavci i zvýšení frekvencí testování hovězího dobytka. "Evropská unie už nyní uvažuje o testování 24 měsíců starého dobytka, my to necháváme na úvaze samotné země, jak starý dobytek bude testovat," upozornil Fencl.

Podle jeho slov zatím Česká republika zastavila dovoz hovězího masa z 11 zemí Evropské unie a Švýcarska, povoleno je pouze dovážet maso z Rakouska, Finska, Švédska a Řecka. Ve skutečnosti se k nám ani z těchto zemí žádný hovězí dobytek nedováží. Pokud jde o země CEFTA, za poslední tři týdny nepřišlo hovězí na českých trh ani z těchto zemí.

Ministr Fencl rovněž upozornil, že na dnešním jednání se nemluvilo o finančních prostředcích z EU na pokrytí ztrát zemědělců v souvislosti s onemocněním BSE.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist