https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cei-karpaty-jsou-stejne-dulezite-jako-alpy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CEI: Karpaty jsou stejně důležité jako Alpy

22.2.2001 14:00 | BRNO (EkoList)
Novou internetovou stránku s informacemi o celém regionu Karpat zveřejnila dnes Iniciativa pro karpatský ekoregion (Carpathian Ecoregion Initiative, CEI). "Chceme vyzdvihnout ekologický a kulturní význam Karpat," říká český koordinátor CEI Tomáš Růžička z Nadace Partnerství. Internetová stránka iniciativy na adrese http://www.carpathians.org má poskytovat přehled o celé oblasti Karpat, které se táhnou od České republiky přes Polsko, Slovensko, Ukrajinu a Maďarsko až do Rumunska. "Karpaty jsou páteří střední a východní Evropy a nepochybně jsou pro Evropu neméně významné než Alpy," říká Růžička. V České republice se do karpatského masívu řadí Beskydy, Bílé Karpaty a Pálava.
 

CEI má za to, že přírodní bohatství a rozmanitost živočišných i rostlinných druhů dělá z Karpat unikátní přírodní region celého evropského kontinentu, který je třeba chránit. Karpaty jsou mimo jiné posledním útočištěm velkých šelem jako medvěd hnědý, vlk a rys. "Obsahují taktéž rozsáhlá pásma posledních panenských lesů, a jsou významným zdrojem vody pro celou oblast," vysvětluje koordinátor CEI Tomáš Růžička.

Karpaty

CEI založilo v roce 1999 jako "odpověď na rostoucí ohrožení karpatského regionu, a s myšlenkou pokročit kupředu v ochraně biodiverzity a udržitelného rozvoje" několik organizací (v současné době je jich již více než 50) ze sedmi evropských zemí. Kromě největší světové ochranářské organizace Worldwide Fund for Nature (WWF) se na projektu podílí velká plejáda menších ekologických organizací, ale i malých lokálních skupin. V ČR to kromě Růžičkovy Nadace Partnerství jsou také brněnská Veronica, ZO ČSOP Kosenka z Valašských Klobouků, ZO ČSOP Bílé Karpaty z Veselí nad Moravou, Bělokarpatská pobočka Společnosti pro trvale udržitelný život a další organizace.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist