https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celjabinsk-zakazal-pred-putinovou-navstevou-plynove-masky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeljabinsk zakázal před Putinovou návštěvou plynové masky

4.11.2017 03:49 | MOSKVA (ČTK)
Úřady v ruském městě Čeljabinsk na Urale varovaly místní obyvatele, aby se v příštích dnech vystříhali "nošení speciálních protichemických obleků a plynových masek" pod hrozbou vysoké pokuty či dokonce uvěznění. Ve městě se má totiž setkat ruský prezident Vladimir Putin s kazašským protějškem Nursultanem Nazarbajevem, a místní ekologové vyzvali občany, aby od 7. do 9. listopadu chodili po ulicích v plynových maskách, s dýchacími přístroji či v protichemických kombinézách, aby předvedli hlavám států, v jak mizerném ovzduší musejí žít.
 

Radnice hrozí takovým opovážlivcům nejen pokutou ve správním řízení, ale i trestním stíháním, protože žádné ekologické demonstrace nepovolily. A ve městě platí od víkendu až do 10. listopadu mimořádná bezpečnostní opatření.

Prezidenti mají v Čeljabinsku navštívit konferenci o spolupráci mezi ruskými a kazašskými regiony, na jejíž přípravu - a na zušlechtění vzhledu průmyslového města - úřady podle médií vynaložily miliardu rublů (asi 370 milionů Kč). Dosud se ale neví, kdy přesně Putin dorazí.

Čeljabinsk je proslulý především výrobou tanků. Odvrácenou stranou vysoké koncentrace průmyslu je skutečnost, že město a okolí patří k místům s nejvíce znečištěným ovzduším v celé zemi.

Letošní rok je v Rusku oficiálně označován za "rok ekologie", ale v Čeljabinsku se podle serveru Uralpress vyznačuje především neobvykle velikým počtem dnů, kdy i úřady přiznávají "nepříznivé podmínky" v ovzduší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist