https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-elektriny-se-pristi-rok-zvysi-plosne-o-99-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena elektřiny se příští rok zvýší plošně o 9,9 procenta

28.11.2001 11:44 | PRAHA (ČIA)
Cena elektrické energie pro domácnosti se v příštím roce zvýší plošně maximálně o 9,9 procenta, maximální ceny plynu se naopak budou regionálně lišit. Rozhodl o tom Energetický regulační úřad (ERÚ). "Zavedení regionálních cen elektřiny pro domácnosti už v příštím roce by přineslo značné komplikace a neúměrně by to zatížilo některé skupiny domácností v některých regionech," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda ERÚ Pavel Brychta.
 

Jak dále uvedl, maximální ceny pro všechny ostatní odběratele s výjimkou domácností se budou regionálně lišit. Nejvíce by tak ceny elektřiny pro firmy a podnikatele měly klesnout na jihu Moravy, největší zdražení pro velké odběratele naopak chystá Pražská energetická. "Od příštího roku, kdy dojde k deregulaci trhu z energiemi, by se měly regionálně lišit i ceny elektřiny pro domácnosti," upozornil Brychta. Dodal, že odklad realizace tohoto opatření o rok se nijak nedotkne hospodaření jednotlivých distribučních společností.

Pokud jde o zvýšení ceny plynu v příštím roce, ta se zvedne v průměru o 5,1 procenta pro domácnosti, bude se však regionálně lišit. Například jihočeští, západočeští a pražští plynaři hodlají plyn pro domácnosti zdražit až o šest procent, Severomoravská plynárenská pouze o 2,1 procenta. "Je to dáno plynofikací jednotlivých oblastí, různí distributoři mají vzhledem k různému stupni plynofikace daného regionu různé náklady," vysvětluje místopředseda ERÚ Bohuslav Němeček.

ERÚ rovněž rozhodl o maximálním zvýšení ceny tepelné energie pro následující rok. Ta se může zvednout maximálně o 16 Kč/GJ. V případě, že je poslední výměníková stanice v majetku vlastníka objektu, bude tento maximální nárůst o korunu nižší. Domovní kotelny budou moci zdražit teplo pouze o 10 Kč/GJ.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist