https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-olivoveho-oleje-stoupla-o-vice-nez-100-procent-nekde-se-i-krade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena olivového oleje stoupla kvůli suchu o více než 100 procent, někde se i krade

30.9.2023 00:33 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena olivového oleje se kvůli velkému suchu v zemích největších producentů zvýšila za poslední rok o více než 100 procent a dostala se na rekordní hodnoty. Obecně je ho k dostání méně, proto ho někteří lidé v lisovnách i kradou, píše zpravodajský server CNBC.
 

Podle nedávné zprávy ministerstva zemědělství Spojených států se světové ceny olivového oleje v září vyšplhaly na 8900 dolarů (203 000 Kč) za tunu, což bylo způsobeno extrémně suchým počasím ve Středomoří. Už v srpnu byla průměrná cena o 130 procent vyšší než před rokem a nevykazovala žádné známky zmírňování, uvedl úřad.

Španělsko, které je největším světovým producentem a vývozcem olivového oleje, už několik měsíců sužuje intenzivní sucho. Země také právě zaznamenala třetí nejteplejší léto, přičemž podle státní meteorologické agentury AEMET byla průměrná letní teplota o 1,3 stupně Celsia vyšší než obvykle.

Podle údajů společnosti Mintec, která se zabývá průzkumem trhu s komoditami, se produkce olivového oleje ve Španělsku v poslední sezoně propadla asi na 610.000 tun, což představuje více než 50procentní pokles proti obvyklým 1,3 až 1,5 milionu tun.

"Ke složitosti situace přispívají obavy ze snížení produkce v dalších hlavních evropských zemích produkujících olivový olej, včetně Itálie a Řecka, kde také panuje sucho," řekl CNBC analytik společnosti Mintec pro olejniny a rostlinné oleje Kyle Holland.

Podle Mezinárodní rady pro olivy (International Olive Council), což je mezivládní organizace složená z členů, kteří odpovídají za více než 98 procent světové produkce oliv, jsou Řecko a Itálie druhým a třetím největším producentem olivového oleje.

Ceny olivového oleje ve španělské Andalusii se v září vyšplhaly na 8,45 eura (206 Kč) za kilogram, ukázal srovnávací údaj společnosti Mintec. Je to "nejvyšší cena, jaká kdy byla u španělského olivového oleje zaznamenána" podle údajů společnosti za období 20 až 30 let. Meziročně představuje nárůst o 111 procent.

Prudce rostoucí ceny oleje, který je někdy označován jako "tekuté zlato", vedly některé lidi k jeho krádežím. Podle zpráv místních médií bylo 30. srpna v časných ranních hodinách v jedné ze španělských lisoven Marín Serrano El Lagar ukradeno asi 50 000 litrů extra panenského olivového oleje. Rodinný podnik tak přišel o více než 420 000 eur (10,3 milionu Kč), pachatelé zatím nebyli dopadení, píše CNBC. Krátce předtím si zloději odnesli z lisovny Terraverne 6000 litrů extra panenského olivového oleje v hodnotě 50 000 eur, uvedl španělský list El Mundo. Zloději si vzali také počítače, stoly, ventilátory a židle.

Holland varoval, že pokud se zásoby olivového oleje budou kvůli suchu nadále vyčerpávat, mohly by dojít ještě před říjnem, kdy obvykle přichází na trh čerstvá úroda. "Situaci dál komplikuje rozhodnutí Turecka pozastavit vývoz olivového oleje ve velkém," uvedl analytik. "Toto pozastavení zhoršilo už tak omezené objemy ve Španělsku," dodal.

V České republice se nyní prodává litr olivového oleje v průměru zhruba za 250 korun. Příští rok by cena mohla být až dvojnásobná, sdělil ČTK na začátku srpna analytik XTB Jiří Tyleček.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist