https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-plynu-pro-evropsky-trh-presahla-340-eur-za-mwh-pak-ale-klesla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena plynu pro evropský trh přesáhla 340 eur za MWh, pak ale klesla

26.8.2022 22:43 | AMSTERODAM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes přesáhla 340 eur (zhruba 8400 Kč) za megawatthodinu (MWh). Později však o své zisky přišla. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku tak zakončila dnešní obchodování na 306 eurech za MWh. Oproti čtvrtečnímu závěru klesla o téměř pět procent.
 

Dražší než dnes byl zemní plyn jen bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině, kdy se jeho cena začátkem března krátce dostala až ke 345 eurům za MWh. Ještě ten den ale klesla zpět pod 200 eur/MWh. Za stále vyššími cenami plynu v Evropě stojí nedostatek této suroviny ve spojitosti s ozbrojeným konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem.

Růst cen plynu přispívá i k silnému růstu ceny elektřiny. Velkoobchodní cena elektřiny pro francouzský trh s dodáním za rok dnes poprvé přesáhla 1000 eur (přes 24 600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Za poslední rok se zvýšila více než desetinásobně. Rekordní je také cena elektřiny pro německý trh, na lipské burze EEX vystoupila až na 840 eur za MWh. Jen tento týden zdražila o 50 procent.

Český premiér Petr Fiala dnes uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutné dosáhnout na evropské úrovni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist