https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-slunecni-elektriny-stejna-jako-z-uhli-mozna-uz-pristi-tok
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena sluneční elektřiny stejná jako z uhlí? Možná už příští rok

22.5.2012 01:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za nižší cenou solárního proudu stojí zejména pokles průměrné ceny fotovoltaických panelů o 75 procent za poslední tři roky
Za nižší cenou solárního proudu stojí zejména pokles průměrné ceny fotovoltaických panelů o 75 procent za poslední tři roky
Výroba elektřiny ze slunce začne zanedlouho konkurovat elektřině z fosilních paliv, tvrdí analýza agentury Bloomberg. Podle ní dosáhly v letošním roce měrné náklady na výrobu elektřiny ze slunečních elektráren cenové konkurenceschopnosti na trzích v Německu, Itálii, Španělsku a Austrálii.
 

„Fakt, že v letošním roce spuštěné sluneční elektrárny dokážou být konkurenceschopné s denními maloobchodními cenami elektřiny na pěti trzích, je skvělou zprávou pro čistou energetiku,“ komentuje zprávu Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost (AES). Podle agentury Bloomberg by se solární energetika měla stát konkurenceschopná i v dalších zemích. V roce 2015 ve Francii a do konce desetiletí i ve Velké Británii.

Za nižší cenou solárního proudu stojí zejména pokles průměrné ceny fotovoltaických panelů o 75 procent za poslední tři roky. Díky tomu poklesla cena výroby jednoho wattu solární elektřiny ze 3 dolarů v roce 2003 na 0,55 dolaru v prvním čtvrtletí roku 2012.

Podle Martina Sedláka z Aliance pro energetickou soběstačnost se tak potvrzuje loňský odhad Evropské fotovoltaické průmyslové asociace (EPIA), která analyzovala trhy ve Francii, Německu, Itálii, Španělsku a Velké Británii. Podle ní by v roce 2013 mohla být v Itálii poprvé dosažena tzv. dynamická parita sítě. To je okamžik, kdy se na trhu konkrétní země protne současná hodnota výnosů z provozu solárních zdrojů s cenou elektřiny z běžného energetického mixu. Podle fotovoltaiků se bude postupně se tento vývoj přesouvat směrem na sever do celé Evropy.

Podle Sedláka se čas, kdy se nové projekty solárních projektů obejdou bez podpory, blíží mílovými kroky. „Je načase definitivně zahodit nálepku drahého zdroje a přestat solární energetice házet klacky pod nohy. Důležité pak bude zejména neblokovat růst například obstrukcemi při připojování do sítě,“ říká Sedlák.


reklama

 
Další informace |
Zprávu agentury Bloommberg najdete zde (ve formátu pdf).

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist